OPREZ

SRČANE BOLESTI SADA NAPADAJU MLADE OD 20 I 30 GODINA! Kardiolog Ristić objasnio šta NAJVIŠE podiže rizik

Objavljeno:15.08.2022 - 09:28
A A A Times Arial

Sve više mladih od 20 do 30 godina ima probleme sa srcem, kao što je preskakanje, infarkt, aritmija, a uzroci te zabrinjavajuće pojave su ubrzani tempo života, loše navike i svakodnevni stres. Kardiolog prof. dr Miljko Ristić kaže za "Kurir" da postoji trend povećanja obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti kod mladih, što je ranije bilo nezamislivo.

"Srbija je druga u Evropi po broju obolelih od kardiovaskularnih bolesti, a treća na svijetu. U samom smo vrhu u onom negativnom smislu, kod nas je zakazala prevencija. Ranije je bilo nezamislivo da neko od 20 ili 30 godina ima bolest srca, a sada takvih slučajeva imamo na stotine i njihov broj se stalno povećava", rekao je on.

Mladi ne vode računa o zdravlju, konzumiraju cigarete, alkohol miješan sa energetskim pićima, idu na žurke, ne spavaju redovno... Obrate se ljekaru tek kada uvide problem, ali je zdravlje tada već narušeno. Doktor podvlači da se dugo čeka na odabir metode liječenja, da je prevencija loša i da se operacije srca čekaju po godinu ili dvije.

"Mladi su na kompjuteru ili telefonu, nisu aktivni, naručuju i hranu jednim klikom, jedini izlazak iz stana im je uveče kada idu u kafiće", rekao je on.

Faktori rizika su nikotin koji sužava krvne sudove srca, kao i pluća, zatim gojaznost koja povećava holesterol. Energetska pića stimulišu srce, i povećavaju rizik od aritmije ako se konzumiraju u preteranim količinama. Za kraj, fizička neaktivnost je jedan od najvećih problema današnjice kod mladih i povećava rizik od srčanih bolesti, a dovoljno bi bilo makar šetati preko dana, kako bi mišići održavali tonus.