Inspektoru Poreske uprave dvije i po godine zatvora

Aktuelno
Inspektoru Poreske uprave dvije i po godine zatvora
Inspektor Poreske uprave RS, Željko Orelj osuđen je pred banjalučkim Okružnim sudom na dvije godine i šest mjeseci zatvora zbog primanja mita teškog 20.000 KM.

 

Inspektor Poreske uprave RS, Željko Orelj osuđen je pred banjalučkim Okružnim sudom na dvije godine i šest mjeseci zatvora zbog primanja mita teškog 20.000 KM.

Proglašen je krivim da je 30. maja, na parkingu banjalučke picerije "San Remo", novac uzeo od Mirka Vujinovića, predsjednika UO preduzeća "Topdom BiH", kako tu firmu ne bi kaznio zbog uočenih nepravilnosti.
Ovom prvostepenom presudom zabranjeno mu je obavljanje funkcije inspektora u inspekcijskim organima u trajanju od pet godina, a što počinje od datuma pravosnažnosti presude, ali se ne računa i vrijeme provedeno u zatvoru.
Osim zatvorske, određena mu je i novčana kazna u iznosu od 5.000 maraka, a ako taj iznos ne plati, za svakih 100 KM biće mu određeno još po dan zatvora. Takođe, dužan je da plati 315 maraka sudskih troškova. 

Olga Pantić, predsjednik Sudskog vijeća, kazala je da je riječ o krivičnom djelu za koje se izriče zatvorska kazna u trajanju od dvije do deset godina. Sud je, kako je dodala, ocijenio da su dvije i po godine zatvora koliko je dobio Orelj adekvatna kazna za krivično djelo koje je počinio. Utvrđeno je da je on krivično djelo počinio sa direktnim umišljajem.

Željko Orelj, koji je 2006. bio vršilac dužnosti zamjenika direktora Poreske uprave RS, ranije je negirao krivicu u banjalučkom Okružnom sudu.

U banjalučkom Okružnom sudu su prikazani video-snimci na kojima se jasno vidi da je u vozilu, koje je koristio, pronađena koverta sa 20.000 KM. Pored ovih snimaka, Specijalno tužilaštvo RS prikazalo je i snimak Orelja i Vujinovića kako se sastaju u lokalu "San Remo", nakon čega odlaze u automobil na parkingu.

Prethodno je Vujinović prijavio policiji da je Orelj od njega tražio mito, a zatim su ga istražioci pratili.U službenom vozilu Poreske uprave RS Vujinović je ostavio novac, a Orelj mu je dao zapisnik o kontroli bez kazne, nakon čega je inspektor uhapšen. 

Ne propustite