NASA otkrila misterij 'špageta' na Marsu, evo o čemu se radi

Objavljeno:13.08.2022 - 20:26
A A A Times Arial

Foto: NASA / Prizor snimljen na Marsu

Čudnu supstancu snimio je NASA-in Perservance, koji je rover spustio još prošle godine kad je sletio u Jezero Crater. Ispada da se radi o Dakronu, posebnom materijalu iz skupine polyestera.

Misterij predmeta koji podsjeća na špagete zaintrigirao je javnost prošle godine, a ovih dana NASA je objavila o čemu je zapravo riječ.

Fotografiju koju je napravio Perseverance-ov rover 12. jula 2021. rasplamsao je brojne teorije kako su pronađeni znakovi života na Crvenom planetu. Međutim, ispada da se ne radi niti o životu, a niti o 'špagetama'.Radi se o dakronskoj mreži, odnosno materijalu Dakron, podvrsti polyestera, a NASA pretpostavlja da je najvjerojatnije otpao s termalnog pokrivača koji je roveru pomogao da sleti na Mars, prenosi Mirror.

"Čini se da je ovaj konkretni komad mreže prošao kroz značajno odmotavanje/komadanje, što sugerira da je bio izložen snažnim silama", stoji u NASA-inom blogu.

Dakron, s obzirom da je riječ o vrlo elastičnom materijalu, koristi se u različite svrhe, od medicine do ribolova, a u konkretnom slučaju i kao dodatna oprema za slijetanje na Mars.

Izvor: Radio Sarajevo