13 "SIROTINJSKIH" JELA STARE JUGOSLAVIJE: Dok smo ih jeli, pucali smo od zdravlja

Porodica i zdravlje
13 "SIROTINJSKIH" JELA STARE JUGOSLAVIJE: Dok smo ih jeli, pucali smo od zdravlja
-

Svako od nas ima sjećanje na neko starinsko jelo koje se spremalo u Jugoslaviji. Zbog toga što nam za njihovu pripremu nije potrebno mnogo namirnica, nazvali smo ih "sirotinjska jela"

Bilo da je razlog bio udaljenost od najbliže prodavnice ili neimaština, "sirotinjska jela" su se spremala sa vrlo malo namirnica. Često su to i najukusnija jela kojih se rado sjećamo iz vremena stare Jugoslavije.

Nedavno smo pisali o najpopularnijem doručku u Jugoslaviji, a sada vam donosimo spisak "sirotinjskih jela":

1. Sladak kupus bez mesa

Ovaj zdrav ručak, lagan i jeftin lako ćete napraviti. Da bi bio ukusniji dodajte kupusu i drugo povrće crni luk (koji prvo propržite), šargarepu, papriku, bijeli luk ako volite, paradajz i peršun.

2. Restovani krompir

U proprženi crni luk dodajte kuhani krompir i izgnječite, zatim začinitie alevom paprikom, solju i biberom po želji.

3. Hljeb, mast i aleva paprika

Iako će mnoge starije ljude podsjetiti na djetinjstvo, ovo jelo je nezamislivo za našu djecu.

4. Krompir kuhan u ljusci

Ništa jednostavnije. Poslužite ga uz sir, napravite paradajz salatu i spreman je ručak koji je idealan za vruće ljetnje dane.

5. Kljukuša

Narendajte oljušteni krompir, dodajte so, biber i sitno seckani crni luk. Zatim sipajte brašno i mešajte uz dodavanje vode (da bude malo gušće nego za palačinke). Razlijete u podmazanu tepsiju i pecite oko pola sata na 250 C.

6. Stari hljeb udrobljen u kiselo mlijeko

Kada ne znate šte ćete za doručak ili večeru, udrobite hleb u hladno kiselo mlijeko ili jogurt. Čak i mnoga djeca to vole.

8. Popara

Stari hljeb u komadićima nadrobite u vreloj vodi. Zagrejte ulje ili mast i kada bude vrelo prelijte, umiješajte, dodajte sir ili kajmak. Može da se pravi i sa mlijekom umjesto vode, može i bez masti i vrelog ulja.

7. Klot pasulj

Pasulj je dovoljno kaloričan i pun belančevina tako da mu meso uopšte nije potrebno. Šargarepa, paprika i luk su odličan dodatak pasulju.

9. Prženice

Umesto da za doručak ili večeru jedete suhomesnate proizvode pune aditiva, napravite prženice i popijte jogurt.

10. Krompir čorba

Propržite luk i šargarepu, dodajte krompir isečen na kockice, nalijte vodu, kuvajte, zatim dodajte sok od paradajza i začinite. U krompir čorbu možete dodati i drugo povrće po želji, na primjer paprike.

11. Jabuke u šlafroku

Kolutove jabuka umočite u smjesu za palačinkei i ispržite na vrelom ulju, zatim pospite šećerom u prahu.

12. Stari hljeb sa mlijekom i šećerom

Hljeb isječen na kockice pošećerite i prelijte vrelim mlijekom. Velika je šteta što je danas svaki hljeb prepun aditiva, tako da je to veće zlo nego što biste unijeli malo šećera.

13. Pita zalivača

Ništa jednostavnije - poređajte kore, malo zamastite, a pečeno zalijte vrelom vodom!

(Stil.kurir.rs)

Ne propustite