Kurti: Ne isključujem napad Srbije, ali ovo nije 1998. godina. Branit ćemo se

Objavljeno:11.08.2022 - 22:18
A A A Times Arial

Foto: EPA

Kosovo je spremno da se suprotstavi mogućem napadu Srbije jer bi pogoršanje sukoba sa srpskom manjinom moglo rezultirati novim oružanim sukobom, rekao je premijer Albin Kurti u intervjuu za Reuters.

Tenzije između Srbije i Kosova ponovo su se rasplamsale ranije ovog mjeseca kada je Priština saopštila da će obavezati Srbe koji žive na sjeveru, koje podržava Beograd i ne priznaju kosovske institucije, da počnu da koriste registarske tablice izdate u Prištini.

Situacija se smirila nakon što je Kurti, pod pritiskom SAD i Evropske unije, pristao da odloži pravilo o registarskim tablicama do 1. septembra, a mirovne snage NATO-a nadgledaju uklanjanje barikada koje su postavili Srbi.

Ne treba isključiti da bi se ove agresivna politike Beograda mogle pretvoriti i u napad na Kosovo, na ovaj ili onaj način“, rekao je Kurti za Reuters, govoreći na engleskom. “Oprezni smo, ali se ne bojimo.”

Dodao je: “Ne kažem da će nas napasti ove ili sljedeće sedmice, ali bilo bi potpuno neodgovorno isključiti… mogućnost porasta tenzija i novih sukoba.”

Kaže da ipak ovo nije 1998. godina.

Imamo svoje institucije i organe bezbjednosti i odbrane, Kosovo je sada država, ovo nije 1998. godina,” rekao je Kurti. “Ovo je 2022. tako da smo mnogo spremniji da branimo svoj suverenitet, teritorijalni integritet, da branimo svoj demokratiju, vladavinu prava, ustavnost i da branimo naš napredak.”

Očekuje se da će se Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastati u Briselu radi dodatnih razgovora 18. augusta. Beograd i Priština su javno posvećeni dijalogu pod pokroviteljstvom EU radi rješavanja otvorenih pitanja, ali je postignut mali napredak.

Izvor:Radio Sarajevo