Njemački kancelar: Neće biti nestašice plina, ali će biti skuplji

Aktuelno
Njemački kancelar: Neće biti nestašice plina, ali će biti skuplji
Kancelar Olaf Scholz obećao je njemačkim građanima punu podršku oko inflacije i porasta cijena energenata na jesen i zimu.

Kancelar Olaf Scholz obećao je njemačkim građanima punu podršku oko inflacije i porasta cijena energenata na jesen i zimu.

"Mi ćemo učiniti sve kako bi građani prošli kroz ova teška vremena. I zato je vlada, pored postojećih mjera, odlučna najesen donijeti nove kako bi rasteretila građane", rekao je.

Scholz je rekao da "Njemačka živi u teškim vremenima" te da će se naći na kušnji, ali da ne očekuje da će rastuće cijene energenata dovesti do socijalnih nereda.

"Ne vjerujem da će doći do socijalnih nereda, i to zato što je Njemačka socijalna država", rekao je Scholz.

Dodao je da država "nikog neće ostaviti na cjedilu", imajući na umu prije svega građane s nižim primanjima. Izjavio je da se vlada suočava s problemima oko opskrbe energentima koji su djelomice i rezultat odluka prijašnjih vlada.

"U prošlosti smo donosili odluke u vezi s odustajanjem od ugljena kao energenta za proizvodnju električne energije, kao i od atomskih elektrana, ali istovremeno nismo definirali brzinu modernizacije industrije u svrhu prelaska na obnovljive izvore energije", rekao je Scholz.

Istovremeno je naglasio da neće biti nestašice plina, među ostalim, i zbog sve većeg okretanja ukapljenom plinu kao nadomjestku za zemni plin iz Rusije.

"Plin će biti skuplji, ali će ga biti dovoljno", istaknuo je Scholz.

Založio se za izgradnju plinovoda od Portugala preko Španije i Francuske do središnje Europe kako bi se Europa odvojila od energetske ovisnosti o Rusiji.

"Takav plinovod sada bi značajno olakšao opskrbu", rekao je Scholz.

Razgovarao je o tome s čelnicima Španije, Portugala, Francuske i Europske komisije u Bruxellesu te lobirao za uspostavu takvog projekta. Njemački kancelar osvrnuo se i na rat u Ukrajini naglasivši da će Njemačka i dalje pomagati toj zemlji te je rekao da je skeptičan oko zahtjeva da se ruskim državljanima zabrani ulazak u Europsku uniju.

"To je rat Vladimira Putina i zato bih imao problema s tim da kaznim sve građane Rusije", rekao je Scholz.

Naglasio je da će dalje provoditi sankcije protiv pojedinaca koji podržavaju ruski napad na Ukrajinu.

Ne propustite