Njemačka skladišta zapunjena plinom unatoč ruskom smanjenju isporuke

Objavljeno:11.08.2022 - 11:44
A A A Times Arial

Foto: EPA

UNATOČ smanjenju isporuka plina iz Rusije, razina zapunjenosti njemačkih skladišta plina za zimu gotovo je dosegnula 75 posto, pokazali su danas objavljeni podaci europskih operatora skladišta plina.

Prema zadnjim dostupnim podacima, u utorak je razina zapunjenosti bila na 73.7 posto, što je za 0.55 postotnih bodova više nego prethodnog dana. Od prošlog petka je zapunjenost rasla za više od 0.5 postotnih bodova dnevno, unatoč znatno smanjenim količinama isporuke ruskog Gazproma.

Informacija o razini zapunjenosti objavljuje se s odmakom od dva dana. Nova njemačka regulativa propisuje da skladišta do 1. rujna moraju biti zapunjena najmanje 75 posto, zatim 1. listopada najmanje 85 posto, a 1. studenoga najmanje 95 posto. Najveće njemačko skladište, smješteno u Rehdenu u Donjoj Saskoj, u utorak je bilo zapunjeno 51.5 posto.

Skladišta plina kompenziraju fluktuacije u potrošnji plina, čineći svojevrsnu tampon-zonu za tržište plina. U prošlosti je u hladnim zimskim danima i do 60 posto potrošnje plina u Njemačkoj bilo pokrivano iz skladišta plina. Prema podacima industrijskog udruženja INES, u Njemačkoj postoji oko 40 skladišta plina.