NARODNI LIJEK ZA BOL U ZGLOBOVIMA: Jeftina začinska biljka smiruje upalu i artritis

Porodica i zdravlje
NARODNI LIJEK ZA BOL U ZGLOBOVIMA: Jeftina začinska biljka smiruje upalu i artritis
.

Ako patite od bolova u zglobovima, probajte narodni lijek!

Stariji ljudi često pate od artritisa, a u ozbiljnijim slučajevima ova bolest utiče i na njihovu sposobnost kretanja. Bol i ukočenost zglobova su zajednički simptomi različitih tipova artritisa, a jedna biljka koju često koristimo kao začin može da pomogne.

Lovor ili lorber, kako ga neki zovu, ima više lekovitih svojstava, a jedno od njih je i da pomaže kod bolova. Ukoliko se primijeni u vidu ulja, preko kože, može da ublaži upalu u regionu ugroženih zglobova.

Savjetuje se laka masaža zglobova uljem od lovora ili tople obloge od lovorovog čaja. Dovoljno je da pet-šest listova potopite u ključalu vodu i ostavite da stoji oko sat vremena. Natopite komprese od gaze u ovaj čaj, ocijedite i držite na bolnim mjestima oko pola sata. Ponovite dva do tri puta dnevno.

Ulje od lovora pomaže i kod drugih bolova, na primer, glavobolje, bolova u mišićima, kao i kod bolnih i proširenih vena. Možete ga napraviti i sami, tako što ćete potopiti šaku lovorovog lišća u maslinovo ulje i ostaviti da stoji na mračnom mjestu, zaštićeno od visokih temperatura. 

Ne zaboravite da i ishrana može uticati na tegobe od artritisa. Nutricionisti savetuju da se izbace namirnice kao što su paradajz, patlidžan, krompir i paprika, jer mogu pojačati upalu zglobova. Takođe, treba izbjegavati i rafinisani šećer, so i al*ohol. Najbolja je mediteranska ishrana, zasnovana na integralnim žitaricama, ribi, povrću, voću i nezasićenim masnim kiselinama.

Izvor: Lepa&Srećna

Ne propustite