Ruska baza na Krimu značajno oštećena, satelitski snimci pokazuju konačnu štetu

Svijet
Ruska baza na Krimu značajno oštećena, satelitski snimci pokazuju konačnu štetu
.

Satelitski snimci Planet Labsa pokazuju da je na Krimu, usljed eksplozija tokom protekle sedmice, pričinjena velika šteta te da je uništeno i nekoliko ruskih ratnih aviona.

Rusku vojnu bazu Saky je ove sedmice pogodio niz eksplozija u kojima je jedna osoba i poginula. Za ovaj događaj Ukrajina nije preuzela odgovornost, a iz Rusije je rečeno kako je slučajni faktor uticao na eksplozije, odnosno greška.

Satelitske snimke koje je napravio Planet Labs sa sjedištem u SAD-u prikazuju veliku površinu spaljene zemlje nakon požara koji je izbio zbog eksplozija. Prva je to potvrda da je lokacija oštećena.

screenshot-29

Glavna pista zračne baze ostala je netaknuta, međutim najmanje osam letjelica je oštećeno ili uništeno. Najviše ih je u jednom dijelu baze gdje su avioni parkirani na otvorenom.

Još uvijek nije jasno kako je došlo do eksplozija. Iz Rusije tvrde da je eksplozije izazvala municija koja je eksplodirala u prodavnici zbog kršenja pravila o zaštiti od požara. Ukrajinski ministar odbrane nije preuzeo odgovornost za eksplozija, a prokomentarisao je samo da bi to mogli biti ruski vojnici.

"Mislim da su ruski vojni momci u ovoj vazdušnoj bazi pokvarili svoje vrlo jednostavno poznato pravilo: ne pušite na opasnim mestima“, rekao je Oleksij Reznikov.

Britanski ministar odbrane Ben Wallace sugerirao je da činjenica da su se dogodile dvije odvojene eksplozije ukazuje na napad, a ne na nesreću. Međutim, svaki napad Ukrajine na Krim bi se smatrao eskalacijom rata.

Izvor:Klix

Ne propustite