Ruska nuklearna podmornica primijećena uz norvešku obalu: Ovako nešto nismo vidjeli od Hladnog rata

Objavljeno:10.08.2022 - 13:31
A A A Times Arial

Foto: Twiiter / Poseidon P8

Ruska nuklearna podmornica primijećena uz norvešku obalu: Ovako nešto nismo vidjeli od Hladnog rata

Ruska nuklearna podmornica klase "Akula" (morski pas) primijećena je uz obalu Norveške nakon što ju je pratio "lovac na podmornice", patrolni pomorski zrakoplov Poseidon P-8, javlja Daily Mail.

Podmornicu je uspio fotografirati britanski inženjer koji trenutno radi u Norveškoj na jednom energetskom projektu. Fotografije možete pogledati na linku OVDJE.

"U nedjelju navečer vidjeli smo britanski Poseidon P-8, a u ponedjeljak smo vidjeli sva plovila NATO-ove mornarice i samu podmornicu na površini. Mogli smo čuti razgovor preko radija između brodova i aviona i definitivno je bilo britanskih naglasaka", kazao je inženjer. 

Jedan od brojnih incidenata

Ovakav incident tek je jedan od mnogih u posljednjih nekoliko mjeseci. Primijećen je nagli porast "podvodnih patrola" ruskog predsjednika Vladimira Putina, koje su pokrenute nakon pogoršanja odnosa između Zapada i Kremlja zbog ruske invazije na Ukrajinu. 

Sidharth Kaushal, s Kraljevskog instituta za ujedinjene službe (RUSI), potvrdio je za britanski tabloid da je plovilo nuklearna podmornica klase Akula (morski pas).

"To je igra mačke i miša između ovih podmorničkih patrola i zemalja pokraj kojih prolaze", kazao je Kaushal, koji smatra da je podmornica viđena na norveškoj obali možda dio ruske Sjeverne flote na povratku s parade povodom Dana mornarice u Sankt Peterburgu 31. jula.

Ovo nismo vidjelo od Hladnog rata

Dužnosnici NATO-a, pak, rekli su da je aktivnost ruskih podmornica na razinama koje nisu vidjeli od Hladnog rata.

Sličan se incident, primjerice, dogodio i u julu, kada je britanski ratni brod Kraljevske mornarice pratio kretanje dviju ruskih podmornica u sličnom području.

U praćenju je i tada sudjelovao, između ostalih, P8 Poseidon, jedan od RAF-ovih novih pomorskih patrolnih zrakoplova velikog dometa. Tada su 16. i 19. jula viđene ruske nuklearne jurišne podmornice Severodvinsk i Vepr, koje su krenule od Arktika na svoje podvodno putovanje južno duž norveške obale.

"Britanski lovac Portland i njezin specijalizirani helikopter Merlin, oba opremljena najsuvremenijim sonarima, senzorima i torpedima za operacije lova na podmornice, izvještavali su o kretanju plovila ruske Sjeverne flote", saopćila je Britanska kraljevska mornarica.

(Radio Sarajevo)