SPISAK VITAMINA KOJE NIKADA NE TREBA DA PIJETE UJUTRU: Mnogi griješe i zalijeću se, doktor upozorio na NEPRIJATNE POSLJEDICE!

Porodica i zdravlje
SPISAK VITAMINA KOJE NIKADA NE TREBA DA PIJETE UJUTRU: Mnogi griješe i zalijeću se, doktor upozorio na NEPRIJATNE POSLJEDICE!
.

Vitamini su poželjni dodatak ishrani, ali veoma je važno vrijeme u koje se uzimaju. Nije isto da li ćete određeni vitamin popiti ujutru, poslije treninga ili prije spavanja.

Prema mišljenju ljekara, uzimanje određenih vitamina ujutru je pogrešan potez.

"Uzimanje vitamina na prazan stomak često može da poremeti gastrointestinalni trakt. Mnogi ljudi osjećaju bol u stomaku, mučninu i imaju dijareju", kaže gastroenterolog dr Kristina Li i ističe da multivitamine obavezno uzimate uz hranu.

"Najbolje vrijeme za uzimanje multivitamina je tokom samog obroka, tako da svaka mast može da pomogne u apsorpciji", otkrila je.

Vitamini A, D, E i K su vitamini rastvorljivi u mastima i ne treba da ih uzimatie na prazan stomak.

"Najbolje vreme za uzimanje vitamina D i ostalih navedenih koji su rastvorljivi u mastima, jeste nakon što ste jeli hranu koja sadrži masti", rekla je doktorka.

Magnezijum se obično koristi kao sredstvo za spavanje, pa ga je najbolje uzimati uveče.

"Jedan od dobro poznatih efekata magnezijuma je da vas može uspavati. Dakle, uzimanje magnezijuma prije spavanja je najbolje vrijeme. Ako vam neki suplement izaziva mučninu, uzimajte ga prije spavanja jer tokom spavanja nećete osjetiti neželjene efekte", rekla je doktorka i dodala:

"Uzimanje sa hranom povećava sposobnost tela da apsorbuje vitamine i smanjuje rizik od mučnine i stomačnih tegoba. Vitamine nikada nemojte da pijete prije treninga već poslije, jer će izazvati proizvodnju želudačne kiseline", istakla je ona.

(MONDO)

Ne propustite