Biden potpisao dokument o pristupanju Švedske i Finske NATO-u: Putin dobija ono što nije želio

Svijet
Biden potpisao dokument o pristupanju Švedske i Finske NATO-u: Putin dobija ono što nije želio
.

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je dokumente kojima se podupire pristupanje Finske i Švedske NATO-u, što je najznačajnije širenje vojnog saveza od 1990-ih i do njega dolazi kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Biden je potpisao američki "instrument ratifikacije" izražavajući dobrodošlicu dvjema zemljama, što je posljednji korak odobrenja od Sjedinjenih Država.

"To je bio i jest prelomni trenutak. Vjerujem u savez i za veću sigurnost i stabilnost ne samo Evrope i Sjedinjenih Država nego i svijeta", rekao je Biden.

Američki Senat podržao je proširenje s nadmoćnih 95-1 prošle sednice, što je rijedak prikaz dvostranačkog jedinstva u podijeljenom Washingtonu. I demokratski i republikanski senatori snažno su odobrili članstvo dviju nordijskih zemalja, opisujući ih kao važne saveznike čije su moderne vojske već blisko sarađivale s NATO-om.

Glasanje je bilo u oštrom kontrastu s retorikom u Washingtonu tokom administracije bivšeg republikanskog predsjednika Donalda Trumpa, koji je vodio vanjsku politiku "Amerika na prvom mjestu" i kritizirao NATO saveznike koji nisu uspjeli postići ciljeve vojnih troškova.

Švedska i Finska podnijele su zahtjev za članstvo u NATO-u kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine 24. februara. Moskva je više puta upozorila obje zemlje da se ne pridružuju savezu.

Putin dobija "upravo ono što nije želio" ulaskom dviju zemalja u savez, rekao je Biden.

NATO-vih 30 članica potpisalo je prošlog mjeseca protokol o pristupanju Švedske i Finske, dopuštajući im da se pridruže savezu nakon što sve države članice ratificiraju odluku.

Pristup moraju ratificirati parlamenti svih 30 članica Sjevernoatlantskog saveza prije nego što Finska i Švedska budu zaštićene članom pet, odbrambenom klauzulom koja kaže da je napad na jednog saveznika napad na sve.

Ratifikacija bi mogla potrajati i do godinu dana, iako je pristupanje već odobrilo nekoliko zemalja, uključujući Kanadu, Njemačku i Italiju, piše Reuters

Izvor:Klix

Ne propustite