MUČE VAS GASOVI, OSJEĆA VAM SE IZ USTA I BEŠIKA „POPUŠTA“? Evo šta treba odmah da uradite

Porodica i zdravlje
MUČE VAS GASOVI, OSJEĆA VAM SE IZ USTA I BEŠIKA „POPUŠTA“? Evo šta treba odmah da uradite
-

Neprijatan zadah iz usta? Nadimanje stomaka? Ne brinite, pomoć iz prirode je nadohvat ruke.

Nadimanje i gasovi često su posljedica teže i začinjene hrane kao i smanjenog kretanja što uzrokuje otežanu cirkulaciju krvi i limfe. Blagotvorna je masaža koju možete izvesti sami, pomoću meke četke za telo i koja se naziva "suho četkanje". Ona se obavlja kratkim, brzim pokretima, uvijek u pravcu srca. Počnite od nogu, zatim preko ruku i završite lakim kružnim pokretima preko stomaka. Nemojte pritiskati. Masaža treba da traje oko dva minuta, a doprinijeće ubrzanju cirkulacije i sljedstvenom oslobađanju "zarobljenih" tečnosti u tijelu.

Neprijatan zadah regulisaćete, prije svega, uravnoteženom ishranom, punomprebiotika i probiotika. Takođe, pripazite i na redovnu higijenu koja uključuje ne samo upotrebu četkice i paste za zube, već i interdentalnog konca. Međutim, za osvježenje daha možete i da koristite vodu sa rastvorenim prahom cimeta - mikrobiolog dr Lukas Roza kaže da topla voda sa ovim začinom uklanja iz usne duplje one bakterije koje izazivaju loš zadah.

Sipajte kašičicu cimeta u šolju vrele vode, ostavite da stoji desetak minuta i kad se prohladi, temeljno isperite usta. Ponavljajte ovo dvaput dnevno.

Kašalj i kijanje često izazivaju probleme sa inkontinencijom, što je stručni izraz za nemogućnost zadržavanja mokraće. Žene posebno imaju ovaj problem poslije porođaja. Prirodno se najbolje otklanja vježbanjem, a minimum koji treba da uradite jeste da nekoliko minuta dnevno posvetite jednostavnoj vježbi.

Ispravite se i podignite ruke visoko iznad glave, istežući cijelo tijelo, kao da pokušavate da dodirnete tavanicu. Zatim se polako savijte u struku unaprijed i pokušajte da dotaknete pod. Ponavljajte ovu vježbu nekoliko minuta.

Druga vježba jača takozvane Kegelove mišiće. To su prstenasti mišići u obliku osmice koji kontrolišu prolaz urina i stezanje va*ine. Osjetićete koji su kad, tokom mokrenja, pokušate da prekinete mlaz urina. Jačajte ih tako što ćete ih svakog dana stezati po par minuta - brojite do deset, pa otpustite, zatim stegnite ponovo. Kao i sa svim drugim mišićima, treba da budete uporni, vidjećete rezultate za oko šest nedelja.

Izvor: Lepa&Srećna

Ne propustite