NEDOSTATAK 1 VITAMINA TREBA ŠTO PRIJE DA NADOKNADITE: Ako to ne uradite na vrijeme, simptomi ostaju ZAUVIJEK!

Objavljeno:09.08.2022 - 20:46
A A A Times Arial

Ukoliko se na vrijeme ne reaguje kada je nedostatak vitamina B12 u pitanju, nastaju trajne posljedice.

Možda su vitamini dobili posebno na značaju tokom pandemije korona virusa, ali svakako su veoma važna stavka u ishrani. Iako ih možemo unijeti konzumacijom povrća, voća, dobrih proteina, integralnih žitarica i zdravih masti, postoje dodaci kojima ćemo unijeti svu potrebnu količinu.

Ljekari ističu da je to veoma važno jer nedostatak nekih vitamina može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema. Neprijatni i iscrpljujući simptomi mogu da traju zauvijek, a mnogi zanemaruju važnost vitamina B12.

On pomaže pravilnom funkcionisanju crvenih krvnih zrnaca, a njegov nedostatak dovodi do anemije. Zato je najbolje da ga što prije prepoznate i nadoknadite. Iako se mnogi simptomi poboljšavaju tokom liječenja, neki problemi uzrokovani nedostatkom B12 mogu da budu nepovratni.

Najčešći simptomi nedostatka B12 uključuju:

ekstremni umor
manjak energije
slabost mišića
problemi sa pamćenjem, razumijevanjem i rasuđivanjem
bolan i crveni jezik
čirevi u ustima
problemi sa vidom
depresija i konfuzija

Jedan od simptoma nedostatka B12 koji se u poslednje vreme sve češće javlja jeste noćno znojenje. Kanadski izvještaj objavio je iskustva ljudi koji su imali nizak nivo vitamina B12, a koji su prijavili da su imali jako noćno znojenje.

Ukoliko želite da unesete B12 putem hrane, onda se potrudite da jedete meso, ribu, mlijeko, jaja, sir.

(MONDO)