NAPRAVITE DOMAĆU INFUZIJU: Momentalno vraća ENERGIJU, štiti od BOLESTI i nesanice i oporavlja ORGANIZAM

Porodica i zdravlje
NAPRAVITE DOMAĆU INFUZIJU: Momentalno vraća ENERGIJU, štiti od BOLESTI i nesanice i oporavlja ORGANIZAM
-

Kombinacija slatkog i slanog pomaže u balansiranju i optimalnom funkcionisanju, naročito kada je u pitanju hormon stresa

Istovremena ovo je kombinaija koju možete da koristite i usljed gubitka elektrolita i tečnosti, a u slučaju kad vam je pomoć neophodna, a apoteka i lijekovi vam nisu blizu.

Ukoliko se uzima u malim količinama, so može da umanji glavobolju, ojača imunitet, podigne nivo energije i reguliše nivo elektrolita u organizmu.

Da li znate da se kombinacija soli i šećera može koristiti u slučajevima nesanice? 

Kada prvi put probate mješavinu soli i šećera prije nego što legnete u krevet, vrlo vjerovatno će vam uskoro preći u naviku! Naročito ako spadate u grupu ljudi koja ima problema sa nesanicom i čestim buđenjem tokom noći.

So se, kao i šećer, ne preporučuje u većim količinama zbog potecijalne štetnosti za zdravlje, ali to ne znači da ne postoji i njihova pozitivna strana, posebno kada je u pitanju njihova kombinacija, objašnjava Met Stoun, američki naučnik i autor nekoliko knjiga o nutricionizmu i metabolizmu.

Šećer i so djeluju kao “baterije” za ćelije - glukoza osigurava dotok energije u mitohondrije, a ravnoteža natrijuma u međućelijskim tečnostima omogućava pravilno ćelijsko disanje i proizvodnju energije. Osim toga, obe materije su snažni prehrambeni "alati" za upravljanje stresom. Šećer šalje signal tijelu da obustavi proizvodnju hormona stresa koji šteti vašem metabolizmu i čini vas budnim noću. So je takođe važna u održavanju homeostatskog stanja, u kom adrenalin ne može da se luči bez kontrole.

Razmjera soli i šećera prema Metu Stounu treba da bude 1:5. Najbolje je koristiti nerafinisanu morsku so i kvalitetni, sirovi smeđi šečer. Ako ne možete da ih nabavite, poslužiće i obična so i šećer.

Pomiješajte 5 kašika šećera i 1 kašiku soli i stavite u staklenu teglicu. To će vam dugo trajati. Pred spavanje ili u toku noći kad se probudite, promućkajte bočicu, stavite pod jezik mali prstohvat mješavine i pustite da se lagano otopi.

Zato, ako ste među onima koji se često bude noću, naročito između 2 i 4 sata ujutro osjećajući kako adrenalin cirkuliše tijelom i onemogućava san, kombinacija šećera i soli za vas može biti spasonosna!

Ako vam je neophodna energija ili se oporavljate nakon stomačnog virusa probajte da napravite izotonični napitak.

Idealan je za oporvak tijela nakon bolesti, ali ga možete koristiti i tokom teninga

Sastojci:

2 kašičica bagremovog ili livadskog meda 
kašičica šećera
sok od  manjeg limuna
 četvrtina kašičice soli
0,5 l vode

Razmutite u većoj posudi i prelijte u flašicu kada se med otopi.

(najzena.rs)

Ne propustite