Predsjednička kampanja u Hrvatskoj

Ovo su kandidati u utrci za Predsjednika Hrvatske

Objavljeno:08.12.2014 - 18:55
A A A Times Arial

 

Četvero kandidata – Kolinda Grabar Kitarović, Ivo Josipović, Milan Kujundžić i Ivan Vilibor Sinčić - mogu se na izborima 28. decembra natjecati za predsjednika/icu Republike Hrvatske, službeno je danas objavilo Državno izborno povjerenstvo (DIP) Hrvatske.


Objavom liste predsjedničkih kandidata ispunjeni su uslovi da od ponoći, dakle s prvim minutama utorka, 9. decembra krene službena izborna kampanja. Trajat će vrlo kratko, samo 18 dana, do izborne šutnje, 26. decembra.


Grabar Kitarović kandidatkinja je HDZ-a, Josipović je kandidat SDP-a, Kujundžić Saveza za Hrvatsku, a Sinčić Živog zida, udruženja koje se protivi nasilnim deložacijama i ovrhama.
Za kandidaturu Grabar Kitarović potpisalo se više od 328 hiljada birača, za Josipovićevu više od 203 hiljade, Kujundžićevu 50-ak hiljada, a za Sinčićevu kandidaturu više od 15 hiljada birača.


Najkasnije tri dana od početka službene kampanje, svih četvero kandidata mora objaviti hoće li i koliko vlastitih sredstava uložiti u kampanju.


Prvi je to, još 5. decembra učinio Kujundžić, objavivši da će potrošiti najviše 50 hiljada  kuna i to isključivo iz plaće koju zarađuje u KB Dubrava.


Sedam dana prije izbora, dakle 20. decembra, kandidati DIP-u moraju dostaviti preliminarne izvještaje o primljenim donacijama i troškovima kampanje.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU: