KRALJICA MEĐU LJEKOVITIM BILJKAMA: Ako se jede redovno može da reguliše holesterol, šećer i oporavi jetru!

Objavljeno:09.08.2022 - 08:39
A A A Times Arial

Foto: Shutterstock


Istraživanje dokazalo!

Na studijama koje su sprovedene na životinjama utvrđeno je da aktivna jedinjenja u celeru mogu da utiču povoljno na smanjenje holesterola, ali i da spriječe rast malignih ćelija.

Celer sadrži apigenin, jedinjenje koje može da stimuliše rast i razvoj nervnih ćelija. Apigenin i druga aktivna jedinjenja u celeru takođe imaju sposobnost spriječavanja širokog spektra bolesti, među kojima su hipertenzija, bolesti jetre, reumatski poremećaji i visok holesterol u krvi.U nedavnoj studiji, istraživači iz Indije istražili su antihiperlipidemijska i antitumorska svojstva etanolnog ekstrakta i fitohemijske komponente celera. Na testu sprovedenom na životinjama, naučnici su dokazali da celer može da spriječi rast tumornih ćelija i da snizi nivo holesterola, a ovo istraživanje su obajvili u časopisu „Journal of Dietary Supplements“.

Celer se koristi svjež i obaren za pripremanje supa i jela, sjeme se koristi kao začin, dok lišće vrlo često služi za dekorisanje raznovrsnih kulinarskih specijaliteta. Može da se nađe tokom cijele godine, mada je najbolji u jesen.

Listovi i koren su izuzetno bogati mineralima, vitaminima, nutrijentima i eteričnim uljima, koji mu daju snažan, karakterističan miris. U sto grama korijena nalazi se samo sedam kalorija, ali zato 320 miligrama magnezijuma i 16 milicentigrama folata. Odličan je izvor i vitamina K kao i dijetalnih vlakana.

Evo koja oboljenja može da ublaži celer:

    Zbog sadržaja minerala održava ph balans u organizmu, odnosno neutrališe kiselinu.
    Sok od celera je odlično popiti nakon treninga, jer djeluje kao tonik. Hidrira tijelo, zamenjuje potrošene elektrolite i nadoknađuje neophodne minerale.
    Sok od celera je prirodni diuretik i laksativ.
    Celer snižava ukupan i loš holesterol.
    Ako se sok od celera pije svakodnevno, snižava pritisak za nedelju dana.
    Odličan je i kod nesanice.
    Celer je afrodizijak, pa povećava seksualni nagon.
    Pozitivno djeluje na regulisanje menstrualnog ciklusa.
    Dobar je za mršavljenje. Pomaže da se smanji želja za skatkišima i smanjuje apetiti.
    Koristan je za bubrege i mokraćne puteve, spriječava nastanak kamenca.
    Olašava probleme kod upala kao što su reumatoidni arthritis, giht, bronhitis, astma.
    Celer je koristan i za dijabetičare.

stil.kurir.rs