Pojavio se vatreni crv u Jadranu i ujeo dječaka

Objavljeno:08.08.2022 - 21:21
A A A Times Arial

Čaroliju kupanja u Jadranskom moru često mogu "pokvariti" stanovnici morskog plavetnila koji nisu raspoloženi za posjetioce. Tako se nakon najotrovnije ribe, srebrenopruge napuhače, na hrvatskom primorju pojavio vatreni crv i ugrizao jednog dječaka.

Na plaži u Rogoznici u subotu dijete (10) je ugrizao vatreni crv. Do nesreće je došlo uslijed igre u plićaku pa je dječak završio u Hitnoj pomoći. Djetetova majka je za 24sata.hr ispričala kako se sve dogodilo.

“Šimun je bio u plićaku sa dosta ostale djece. Crv je ugrizao samo njega. Neposredno nakon ugriza, osjetio je jako peckanje te su krenuli plikovi po ruci. Na mjestu ugriza bilo je dosta malih iglica, kao rasuto staklo i to je širilo otrov. Ja sam ga odvezla u Hitnu jer se bol počela širiti i ispod pazuha. U Hitnoj su bili jako predusretljivi, dijete je dobilo injekciju i kremu protiv opekotina. Ruka ga je pekla cijeli naredni dan, sada je bolje“, rekla je mama.

Doktorica Maja Krželj je prošle sezone objasnila koliko opasan može biti vatreni crv. Ona govori da su opasni zato što imaju na sebi sitne iglice, tzv. četinu, a izlučuju i koktel toksina kako bi usmrtili plijen, te da nisu opasne životinje koje napadaju ljude niti na njih mogu skočiti.

“Riječ je o sporim životinjama koje se hrane bodljikašima, morskim zvijezdama, meduzama tj. koralima, ali su i strvinari. Posljednje dvije godine javilo se dosta ribara kojima su, ako naiđu na vršu s ribom, crvi napali vrše i pojeli svu ribu“, kaže ona.

Vatreni crv može biti dugačak do 35 cm, ali najčešće su veliki 5-10 cm. U slučaju bliskog susreta čovjeka s vatrenom crvom najprije treba izvaditi bodlje koje će on zariti u kožu žrtve.

“Ne dirajte ih!”

“Jarkih su boja, a u prirodi je to signal drugim vrstama da je riječ o otrovnoj životinji pa ih ne diraju. Zbog živih boja i izgleda vatreni crvi su ljudima možda zanimljiviji, pa stoga pokušavaju uzeti u ruku i dodirnuti. Tada se životinja brani i može povrijediti čovjeka, pa treba upozoriti kupače i ronioce da im se ne približavaju te da ih ostave na miru“, objasnila je doktorica Krželj.

Budite jako oprezni na plaži i pokušajte pripaziti na svoju djecu. A ako kod svog djeteta vidite slične simptome, odmah ga odvedite u hitnu, preporuka je ljekara.