Specijalist reumatologije: Kod novinara Matijanića su napravljene dvije kardinalne greške

Objavljeno:08.08.2022 - 15:05
A A A Times Arial

Foto: index.hr


U Split je stigla inspekcija Ministarstva zdravstva Hrvatske kako bi se utvrdile sve činjenice u vezi s postupanjem prilikom pružanja medicinske pomoći preminulom novinaru Vladimiru Matijaniću u Zavodu za hitnu medicinu i u KBC-u Split.

Doktor Petar Šore, specijalist reumatologije, interne i sportske medicine koji je bio upoznat sa zdravstvenim stanjem Matijanića rekao je da je on imao autoimune bolesti, da je bio imunokompromitiran i da mu je stanje bilo ozbiljno. Zato su se mogle očekivati komplikacije uzrokovane COVID-om, piše HRT.

"Mislim da su napravljene dvije kardinalne greške. Prva je to što je on navodno preporučen kao pacijent u rizičnoj grupi koji se ne bi trebao cijepiti - nije Matijanićeva inicijativa bila da se ne cijepi. To je pogrešno i trebao se cijepiti protiv COVID-a", izjavio je za HTV Petar Šore, specijalist reumatologije, interne i sportske medicine.

"Druga stvar - osim toga što nije imao tačnu nego opisnu dijagnozu, stavljen je na terapiju kortizonom, steroidnim tabletama - koje su i dio liječenja COVID infekcije. Međutim, nije adekvatno da se preko telefona u ovom stanju liječnik orjentira u odnosu na njegovu terapiju. Ako terapija nije složena, ni bolest nije složena", dodao je Šore.

Naglasio je kako je pri kućnom posjetu doza od 7,5 mg Dekortina (kortikosteroida) pojačana sa 21 mg Solumedrola koji je također kortikosteroid - čime je dodatno pojačan Matijanićev "imunoinkompetentan stadij".Dok se čekaju rezultati inspekcije Ministarstva zdravstva, kao i nalazi obdukcije kako bi se utvrdio uzrok smrti novinara Vladimira Matijanića, kao odgovor na tvrdnje da je splitska Hitna pomoć primila samo dva poziva - na portalu Index hr. objavili su audiosnimku Matijanićevih višekratnih poziva Hitnoj službi i infektološkom prijmu splitske bolnice u kojima traži savjete, pomoć i hospitalizaciju.

Podsjetimo, životna partnerica Vladimira Matijanića, također novinarka Andrea Topić tvrdi da ga Hitna pomoć nije htjela odvesti u bolnicu te da mu zbog nestašice nije dan lijek za sprečavanje težih posljedica COVID-a.Osim inspekcije Ministarstva u KBC-u Split pokrenut je i unutarnji nadzor u bolnici. Istragu smrti novinara Matijanića i kažnjavanje odgovornih zatražio je i HND, a splitsko tužiteljstvo najavilo je izvide zbog sumnje na nesavjesno liječenje.

Oštre reakcije izazvao je splitski hirurg Hrvoje Tomasović koji je u osvrtu na smrt novinara Matijanića, zaključio da on "očito nije bio dobar ni s jugodoktorima pa nije imao koga nazvati da mu pomogne".

Izvor: Radio Sarajevo