PASTERIZUJTE ZIMNICU U RERNI: Zaboravite na lonac pun vode, naučite ovaj trik i jednostavno stavite tegle na tepsiju!

Objavljeno:07.08.2022 - 12:37
A A A Times Arial

Foto: Shutterstock

Pasterizacija tegli je veoma važna aktivnost prilikom pripreme domaćih zimnica

Prilikom pasterizacije tegle zagrevamo na visoku temperaturu, što spriječava da se hrana kasnije pokvari. Obično se to radi u loncu čije dno je pokriveno krpom. Zatim se napuni vodom i prokuhaju se tegle 3/4 visine u vodi. Veoma je važno da tegle ne budu potpuno pod vodom i da ne dodiruju stranice.

Konvencionalna pasterizacija tegli je naravno efikasna. Međutim, nije baš zgodna. Nekada naše bake nisu imale veliki izbor, ali danas u kuhinji imamo uređaje koje možemo koristiti za pasterizaciju tegli.

Pasterizacija tegli u rerni

Suha pasterizacija je mnogo pogodnija. Za ovo možemo koristiti rernu koja lako dostiže temperature potrebne za ubijanje mikroorganizama u našim konzervama. Postoji samo jedan uslov - ne smete stavljati foliju i gumice na teglu.

Pripremite pleh, pa na njega stavite kuhinjsku krpu kako tegle ne bi stajale direktno na njemu. Zatim zagrijte rernu na 120 stepeni. Ako stavljamo vruću zimnicu u tegle, stavite ih u prethodno zagrijanu rernu. Ako su već hladne, stavite ih u uređaj dok se već zagrijava. Ovo čuva tegle od lomljenja.

Tegle u rerni se drže 30 minuta. Poslije ovog vremena, međutim, ne vadimo ih odmah, već samo otvaramo vrata da se ohlade sat vremena. Poslije ovog vremena, možemo ih staviti u ostavu.