ODLIČNA JE ZA OSVJEŽENJE I IMUNITET: Ipak, limunada može biti mač sa dvije oštrice, način pripreme ima KLJUČNU ulogu!

Porodica i zdravlje
ODLIČNA JE ZA OSVJEŽENJE I IMUNITET: Ipak, limunada može biti mač sa dvije oštrice, način pripreme ima KLJUČNU ulogu!
Limunada je odličan izbor za osvježenje, ipak treba obratiti pažnju na način pripreme.

Limunada je odličan izbor za osvježenje, ipak treba obratiti pažnju na način pripreme.

Limunada važi za jedno od najpopularnijih osvežavajućih napitaka.Osim toga što osvežava, sadrži veliku količinu vitamina i minerala koji pozitivno utiču na organizam. Međutim, ukoliko priprema i konzumacija nije pravilna, može biti mač sa dve oštrice.

U zavisnosti od načina pripreme limunade razlikovaće se i njen ukus. Postoji mnoštvo recepata, dok svaki od njih ima svoje pozitivne i negativne strane. Stručnjaci su se složili da problem ne leži u njenom sastavu, već u načinu pripreme.

Klasičan način pripreme limunade je mešanje limunovog soka sa vodom, uz šećer,takođe postoje i drugi zaslađivači. Limunada je odlična baza za dodatke poput limete, nane, kisele vode i sl. Takođe, limunade i sokovi od limuna mogu se pripremiti od koncentrovanih rastvora limuna.

Benefiti

Sadrži visok nivo vitamina C i antioksidanata. U jednoj čaši limunade ima dovoljno vitamina C da zadovolji dnevne potrebe odrasle osobe. Odličan je diuretik, te je najbolji saveznik u procesu mršavljenja.

Visok nivo antioksidanata pozitivno utiče na imunitet, čineći ga jačim.Odlična je za osvježenje i hidrataciju, kao i podizanje energije. Dodatak kao što je šećer, daće tijelu potrebno gorivo, odnosno energiju. Važno je da količina šećera bude umjerena i pravilno kontrolisana.

Negativne strane limunade

Previše šećera u limunadi može povećati nivo šećera u krvi, što može dovesti do povišenog krvnog pritiska i dijabetesa. Takođe, šećer igra veliku ulogu u gojaznosti.Limunska kiselina može izazvati nuspojave u želucu. Gorušica i loše varenje samo su neke od posljedica koje limunska kiselina može izazvati.

Visok nivo kiseline i šećera ima negativan uticaj i na zube, mogu znatno oštetiti zubnu gleđ.

Da bi limunada bila što zdravija i da bi se iskoristili svi beneiti koje ima, poželjno bi bilo količinu šećera i dodataka svesti na minimum. Dravi dodaci, kao što je nana uvijek su dobrodošli.

stil.kurir.rs

Ne propustite