AKO IMATE BUBULJICE NA BRADI, NE IGNORIŠITE: Evo na koji zdravstveni problem ukazuju - ovo je razlog zašto se pojavljuju

Objavljeno:07.08.2022 - 09:02
A A A Times Arial

Foto: Shutterstock

Šta bubuljice na bradi govore o vašem zdravlju - evo koji su mogući uzroci i na šta treba da obratite pažnju!

U periodu puberteta akne se javljaju kod mnogih mladih, ali i u odraslom dobu mnogi ljudi imaju problematičnu, masnu kožu, praćenju aknama.

U ovakvim slučajevima neophodna je pomoć dermatloga. Ipak, ako niste imali akne, i one se iznenada pojave u predjelu brade - evo koji su mogući uzroci:
    prekomjerna proizvodnja sebuma
    povećanje broja patogenih mikroorganizama u folikulu dlake
    hormosnki disbalans
    blokada kanala lojnih žlijezda
    ruptura zidova folikula dlake
    nasljedni faktor
    zadržavanje viška tečnosti u tijelu
    začepljenje pora uljima
    mehanička povreda (ekstruzija)
    uzimanje niza lijekova itd.

Ako imate uporne bubuljice na bradi, nemojte odmah započeti samoliječenje. Bolje je da se prijavite kod nadležnog dermatologa. Kada otkrijete uzrok, uklanjanje akni biće efikasnije. Previše aktivna proizvodnja sebuma je zbog porasta aktivnosti polnih hormona androgena. To objašnjava zašto od takvog problema najviše pate tinejdžeri tokom puberteta. Kod odraslih akne na bradi najčešće ukazuju na probleme sa hormonima, tako da se u ovakvim slučajevima preporučuje i konsultacija endokrinologa.

Povećanje patogena u folikulu dlake obično je zbog činjenice da sebum stagnira u njemu. Kao rezultat, počinje aktivan rast bakterija, zbog čega se razvija zapaljenje. Isti mehanizam nastanka akni funkcioniše i u slučaju blokade lojnih žlijezda. Ako dođe do rupture zidova folikula dlake, sav njen sadržaj, uključujući masnoću, bakterije itd. izlazi na površinu kože.

Kao posljedica nastaju velike, najčešće potkožne bubuljice.Akne se takođe mogu pojaviti ako u tijelu ima viška tečnosti. Ovo se dešava zbog činjenice da je blokiran pristup gvožđa, kiseonika i drugih hranljivih materija.

Da ne biste začepili pore, takođe morate pažljivo odabrati kozmetiku. Ukoliko imate problem sa aknama, izbjegavajte proizvode koji sadrže mineralna ulja. Takođe, uzimanje hormonalnih lijekova bez konsultacije sa ljekarom, može da bude opasno po zdravlje, ali i da lako uzrokuje pojavu akni na bradi.

Kada imate bubuljice na bradi, važno je da ih sami ne stiskate, jer tako povređujete kožu i bakterije ulaze u ranice. Ukoliko dođe do ovoga, neophodno je da očistite lice, sterilišete ruke i instrumente, ali svakako je bolje posjetiti dermatologa.

Poboljšajte higijenu – temeljno čistite lice bar dva puta dnevno, promijenite kozmetiku u dogovoru sa kozmetičarem i dermatologom. Takođe, promena načina ishrane je neophodna kako biste spriječili pojavu akni. Smanjite unos masne i rafinisane hrane, slatkiše, alkohol itd. Spavajte dovoljno, budite aktivni, šetajte i smanjite stres.

Ako uzrok leži u hormonskim promijenama, ljekar može predložiti korektivna terapija u vidu hormonskog liječenja. Nemojte se plašiti ove opcije ako tretman odabere kompetentan specijalista.

Izvor: Sensa