SAD: Kineske vojne vježbe kod Tajvana su provokativne i neodgovorne

Objavljeno:06.08.2022 - 23:13
A A A Times Arial

Foto: EPA

BIJELA KUĆA ocijenila je da su velike kineske vojne vježbe kod Tajvana provokativne i neodgovorne, nakon što su tajvanski dužnosnici rekli da su kineski borbeni zrakoplovi i brodovi uvježbavali napad na otok. "Te aktivnosti značajna su eskalacija nastojanja Kine da promijeni status quo. Provokativne su, neodgovorne i povećavaju rizik za pogrešne procjene", rekao je glasnogovornik Bijele kuće.

"Također su proturječne našem dugogodišnjem cilju očuvanja mira i stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu, što svijet očekuje", dodao je.

Kina je velike vojne vježbe kod Tajvana organizirala nakon posjeta predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi tom otoku ranije ovaj tjedan. Kina je također prekinula ključne komunikacijske kanale s Washingtonom te najavila sankcije protiv Pelosi i njezine uže obitelji.

Američki državni tajnik Antony Blinken ocijenio je da je to neodgovorno.

Kineska odmazda

Kineska odmazda u vidu prekida bilateralnih procesa u osam ključnih područja, uključujući obranu, narkotike, transnacionalni kriminal i klimatske promjene, potez je koji bi kaznio cijeli svijet, a ne samo Sjedinjene Države, rekao je Blinken u subotu na konferenciji za novinare u Manili.

"To uključuje nekoliko vojnih kanala, koji su ključni za izbjegavanje pogrešne komunikacije i krize", rekao je.

"Prekid klimatske suradnje ne kažnjava Sjedinjene Države, kažnjava svijet, posebno svijet u razvoju. Ne bismo trebali držati suradnju taocem u pitanjima od globalnog značaja zbog razlika između naše dvije zemlje."

Borba protiv klimatskih promjena ključno je područje suradnje dviju velesila i dvaju najvećih emitera stakleničkih plinova.

Blinken je rekao da je kineskom ministru vanjskih poslova Wang Yiju na regionalnom sastanku u Kambodži prenio da su Sjedinjene Države odlučne održati komunikacijske kanale otvorenima kako bi se spriječile pogrešne procjene, kao što zemlje diljem svijeta očekuju od njih.

"Dakle, da budem jasan, Sjedinjene Države ne vjeruju da je u interesu Tajvana, regije ili naše vlastite nacionalne sigurnosti eskalirati situaciju", rekao je.

"Držat ćemo naše kanale komunikacije s Kinom otvorenima, s namjerom izbjegavanja eskalacije zbog nesporazuma ili pogrešne komunikacije. Održavanje dijaloga nedvojbeno je još važnije kada smo u razdoblju pojačanih napetosti ... Nastojimo smanjiti te napetosti. I mislimo da je dijalog vrlo važan element toga", dodao je Blinken.