DA LI JE STVARNO OPASNO PITI VODU IZ ZAGRIJANE PLASTIČNE FLAŠICE: Prof. Stanišić sve objasnila, posljedice su užasne!

Porodica i zdravlje
DA LI JE STVARNO OPASNO PITI VODU IZ ZAGRIJANE PLASTIČNE FLAŠICE: Prof. Stanišić sve objasnila, posljedice su užasne!
-

Profesorka fizičke hemije otkrila da li je zaista štetno piti vodu iz zagrijane plastične flašice!

Znamo da stručnjaci generalno ne preporučuju korišćenje plastičnih flašica za vodu i druge napitke, ali nedavno su upozorili – a nakon sprovedene studije – da je posebno štetno piti vodu iz zagrijane plastične flašice. Ljeti se flašice lako zagriju na visokim spoljašnjim temperaturama, a desi se i da vam ostane u kolima, gdje je još toplije. Da li je zaista opasno po zdravlje ispijanje vode iz zagrijane plastične flašice u Jutarnjem programu na TV Prva je objasnila profesorka fizičke hemije prof. dr Svetlana Stanišić.

"Što se tiče plastike, nezavisno od sastava, svaka plastika oslobađa neke izvjesne materije – ftalate, bisfenol A i ostale materije, koje utiču na naše zdravlje. To je direktno srazmjerno tome koliko vremena i na kojoj temperaturi plastika provede. Na primjer, jedna studija je pokazala da se kancerogeni nivo ftalata postiže u plastičnoj ambalaži poslije devet dana na 40 stepeni ili poslije šest dana na 60 stepeni. Naravno, u ovo vrijeme, temperatura u kolima može sve vrijeme da bude 60 stepeni i takođe, ljeti zbog transporta i zbog uslova skladištenja, u mlijeku i sokovima je četiri puta veća koncentracija hemijskih materija zbog toplote, nego zimi. Tako da, time što držimo flašice na suncu još i dodajemo ove materije".

Profesorka je odgovorila i na pitanje o tome kako tačno sve to može da se odrazi na naše zdravlje.

"Ljudi se vjerovatno ne plaše toga jer znaju da se ništa ne desi kada popiju vodu iz plastične flaše koja stoji dugo na suncu, međutim, ništa se neće desiti od jednog uzimanja ili više uzimanja, ali problem je u tome što smo sa svih strana okruženi plastikom i jednostavno koristimo i plastičnu odjeću, igračke, plastika je u šminki, vodi, namještaju, i to sve zapravo se dodaje i jednog dana može da se utvrdi da je kumulativno dejstvo te plastike povezano možda sa nekim bolestima koje danas češće viđamo – na primjer, alergije, problemi sa začećem, pobačaji, hormonski disbalansi, dijabetes, gojaznost, to se sve navodi kao nešto što je povezano sa dejstvom ovih materija iz plastične ambalaže".

Profesorka Stanišić je za kraj imala i jedan savjet za sve ljude – da izbegnu plastiku i njene štetne efekte onoliko koliko je moguće.

"Teško je zamisliti svijet bez plastike, ali nije potrebno da idemo toliko daleko, dovoljno je da izbjegavamo baš izlaganje toploti i dugo stajanje vode u plastičnoj flaši. Na kraju krajeva, te plastične flaše su namijenjene za jednokratnu upotrebu, a ove što su za višekratnu nisu namijenjene za zagrijavanje".

(MONDO)

Ne propustite