Kosovska policija: Naša ophodnja je napadnuta blizu srpske granice

Objavljeno:06.08.2022 - 17:03
A A A Times Arial

Foto: EPA

KOSOVSKA policija rekla je da je na jednu od njezinih ophodnji danas blizu srpske granice otvorena vatra, na području zemlje koje je obilježeno etničkim sukobima i krijumčarskim aktivnostima.

Napetosti između dva susjeda, Kosova i Srbije, nedavno su se rasplamsale i došle do usijanja nakon što je prošlog tjedna Kosovo reklo da će od Srba koji žive na sjeveru zemlje i koriste srpske registarske tablice tražiti da predaju zahtjev za tablice koje izdaju institucije u Prištini. Ta obveza je sada odgođena.

"Bilo je barem 10 hitaca"

Etnički Srbi čine oko pet posto kosovske populacije, dok 90 posto čine etnički Albanci. "Bilo je barem deset hitaca. Pogodili su blizu policijskog broda, no nitko nije ozlijeđen", rekla je policija u priopćenju.

Policija je rekla da je na njezinu ophodnju zapucano blizu gradića Zubin Potok kad je pokušala isploviti čamcem na jezeru Gazivoda, koje je dio granice.

U pokušaju smirivanja napetosti srpski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti sastat će se u Bruxellesu 18. kolovoza.

Sto zapadnih zemalja priznaje Kosovo, ali ne i Srbija, Rusija, Kina...

Oko 50.000 Srba živi na sjeveru Kosova, no ne priznaju njegovu nezavisnost proglašenu 2008. godine. Održavaju bliske veze s Beogradom.

Kosovo priznaje više od 100 zemalja, uglavnom zapadnih, no ne i Srbija, Rusija, Kina i drugi.

Krhki mir na Kosovu održava NATO-ova misija KFOR, koja ondje ima 3770 vojnika. Trenutno NATO samo nadzire situaciju, no rečeno je da je spreman intervenirati u skladu sa svojim ovlastima ako dođe do ugrožavanja stabilnosti.