AKO PRIMIJETITE OVA 4 SIMPTOMA, IMATE 6 SATI DA SE JAVITE LJEKARU: Dr Marjanović sa VMA upozorio na znake OPASNOG STANJA

Porodica i zdravlje
AKO PRIMIJETITE OVA 4 SIMPTOMA, IMATE 6 SATI DA SE JAVITE LJEKARU: Dr Marjanović sa VMA upozorio na znake OPASNOG STANJA
-

Koji su znaci tromboze, a koji ishemije krvi i kako da spriječite nastanak proširenih vena.

Tromboza, odnosno formiranje krvnog ugruška unutar krvnih sudova, za posledicu ima opstrukciju protoka krvi kroz napadnuti krvni sud. Ako se primijete znaci tromboze trebalo bi odmah otići ljekaru kako bi se spriječile komplikacije i to u roku od 24 sata. U slučaju ishemije taj rok je još manji - svega šest sati.

Vaskularni hirurg VMA dr Ivan Marjanović kaže da bi bilo najbolje da se oni koji primijete znake tromboze jave svom ljekaru u roku od 24 sata, a on će ih dalje uputiti na ortopeda ili vaskularnog hirurga.

Dr Marjanović ističe da ljudi najčešće pokušaju sami da liječe simptome - crvenilo, otok, sjajna i napeta koža. S druge strane, blijedilo kože, hladnoća stopala i ruku može da ukaže na ishemiju. Zlatni period u kom bi trebalo da se javi ljekaru je svega šest sati.U tom roku treba da se uradi revaskularizacija da bi se ekstremitet ili organ vratio u prvobitno stanje i spriječile dalje komplikacije, kaže dr Marjanović.

Napominje da čak dvije trećine svetske populacije ima proširene vene, koje treba da se operišu jer su izvor raznih komplikacija, a osnovna je upravo tromboza.

"Oni koji nemaju proširene vene treba da žive tako da preveniraju njihov nastanak - da ne stoje dugo na jednom mjestu, da ne sjede prekrštenih nogu, da ne jsede sa nogama ispod sebe već da ih podignu dok sjede. Vene ne podnose toplotu i izvor toplote, stajanje pored šporeta, radijatora, sunčanje", rekao je dr Marjanović.

MONDO/RTS

Ne propustite