Kina prekida saradnju sa SAD-om u brojnim oblastima zbog posjete Pelosi Tajvanu

Objavljeno:05.08.2022 - 12:57
A A A Times Arial

Vlada Kine je danas najavila da zaustavlja saradnju sa Sjedinjenim Državama u brojnim oblastima, uključujući dijalog između visokih vojnih komandanata, uslijed posjete predsjednice američkog Predstavničkog doma Nancy Pelosi Tajvanu, javlja Reuters.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova najavilo je osam mjera koje će zemlja poduzeti, uključujući zaustavljanje klimatskih pregovora sa Sjedinjenim Državama, kao i saradnju na prevenciji prekograničnog kriminala i repatrijaciji ilegalnih migranata.

Vlada Kine je ranije također najavila da će uvesti sankcije protiv Nancy Pelosi.

U međuvremenu je američki državni sekretar Antony Blinken oštro osudio ispaljivanje projektila tokom vojnih vježbi oko Tajvana od strane Kine, te izjavio da to predstavlja “neopravdanu eskalaciju”.

Kako navodi Reuters, Blinken je rekao da je Washington u više navrata jasno stavio do znanja Pekingu da ne želi krizu te upozorio da su akcije Kine “nesrazmjerne” i značajne.

Rekao je da su Sjedinjene Države ozbiljno zabrinute zbog situacije, ali i podctrao da neće nasjesti na ono što je ocijenio “provokacijom”, te dodao da ne postoji opravdanje za ono što je Kina učinila.

Kina je u četvrtak pokrenula svoje najveće vojne vježbe na moru i nebu oko Tajvana, dan nakon što je Pelosi razbjesnila Peking svojom posjetom ostrvu.

Predviđeno je da se vježbe nastave do nedjelje u podne.