DOMAĆI SOMUN: Nema dugog čekanja da tijesto naraste, a pečen je za samo 10 minuta

Praktična žena
DOMAĆI SOMUN: Nema dugog čekanja da tijesto naraste, a pečen je za samo 10 minuta
Domaći somun, tanko, mekano i rupičasto pecivo, priprema se od jednostavnih sastojaka - brašna, vode, soli i kvasca.  Najbolje idu uz ćevape, a i odlična su stvar ukoliko nemate svježeg hljeba kod kuće. Uspeće i ukoliko niste previše vješti u miješenju, a nema ni dugog čekanja da tijesto naraste.

Domaći somun, tanko, mekano i rupičasto pecivo, priprema se od jednostavnih sastojaka - brašna, vode, soli i kvasca.  Najbolje idu uz ćevape, a i odlična su stvar ukoliko nemate svježeg hljeba kod kuće. Uspjeće i ukoliko niste previše vješti u miješenju, a nema ni dugog čekanja da tijesto naraste.

Sastojci:

400 g brašna
250 ml vode
15 g kvasca
50 ml ulja
1 kašika šećera
1 kašičica šećera

Priprema:

Pomiješajte kvasac šećer i vodu, pa miješajte da se skroz rastopi. Postepeno dodajte malo po malo brašna, sve vrijeme miješajući, najbolje rukama. Dodajte polovinu ulja, pa zamijesite tijesto, koje treba da bude mekano i pomalo ljepljivo. Dodajte preostalo ulje, pa još jednom premesite i ostavite da odmori desetak minuta. Od tijesta odvajajte loptice veličine dlana. Rukama ih lagano razvucite u oblik kruga, prečnika deset centimetara. Redajte ih u pleh za pečenje ostavljajući dovoljno razmaka između svakog. Premažite ih uljem, pa pecite u rerni zagrijanoj na 220 stepeni oko 10 minuta, dok ne dobiju lijepu rumenu koricu. Postupak ponovite dok ne ispečete sve somune.

Izvor: Stvar ukusa 

Ne propustite