DODAJTE SAMO MRVICU U SVAKO JELO: Ova biljka bukvalno sprječava debljanje, NEĆETE SE UGOJITI NI GRAM!

Porodica i zdravlje
DODAJTE SAMO MRVICU U SVAKO JELO: Ova biljka bukvalno sprječava debljanje, NEĆETE SE UGOJITI NI GRAM!
Postoji način da dobijete više zadovoljstva sa manje hrane

Postoji način da dobijete više zadovoljstva sa manje hrane

Biljka koja smanjuje apetit, plus je neverovatno zdrava. Dodavanjem zelene, začinjene biljke u hranu možete povećati osjećaj sitosti i izbjeći prejedanje, kaže ruska nutricionistkinja Tatjana Zaletova.

Ljudi koji zaista uživaju u hrani i jedu čak i kada više nisu gladni obično su gojazni. Prema njenim riječima, prijatan osjećaj sitosti može se pojačati dodavanjem začina u ishranu.

"Glavni razlog prejedanja je vrlo često povezan sa činjenicom da je hrana najlakše dostupan izvor zadovoljstva. Ali postoji način da dobijete više zadovoljstva sa manje hrane. Da biste to uradili, samo dodajte mentu u hranu ili piće", rekla je Tatjana Zaletova.

"Osjećaj zadovoljstva koji imamo kada dobro pojedemo nastaje jer naše tijelo luči jedan od hormona sreće – endorfine. Nana sadrži supstancu koja stimuliše oslobađanje ovog hormona", dodaje nutricionista.

"Nana sadrži eterično ulje koje ima supstancu mentol. Jedna od prednosti mentola je da stimuliše proizvodnju i oslobađanje endorfina. Ovaj hormon igra važnu ulogu u regulisanju našeg raspoloženja, a „odgovoran” je za osjećaj sitosti. Stoga, kada jedemo mentu, naš mozak reaguje, postoji osjećaj da nam se desio neki radostan i prijatan događaj. Može da zameni osjećaj euforije kada mnogo jedemo", objasnila je Tatjana Zaletova.

Ne propustite