INDI JEDVA IZVUKLA ŽIVU GLAVU, OTAC DARKA LAZIĆA PREMINUO: Evo kakve opasnosti nosi operacija zbog koje se Miljana bori za ŽIVOT

Show
INDI JEDVA IZVUKLA ŽIVU GLAVU, OTAC DARKA LAZIĆA PREMINUO: Evo kakve opasnosti nosi operacija zbog koje se Miljana bori za ŽIVOT
.

Bivša zadrugarka Miljana Kulić završila je ponovo na operacionom stolu zbog komplikacija nakon nedavne operacije smanjenja želuca, posle koje joj se zdravstveno stanje stalno pogoršavalo. Naime, tokom jučerašnjeg dana lekari u Kliničkom centru Niš borili su joj se za život, a prilikom hirurške intervencije koju su morali hitno da joj urade izvađena joj je slezina.

Koliko je ozbiljan zahvat u pitanju, govore i komplikacije do kojih može doći tokom operacije želuca i posle nje, a to su infekcija (može doći do curenja sadržaja iz preostalog dela želuca, što dovodi do peritonitisa), krvarenje, duboka venska tromboza i posledično plućna embolija.

Može doći do pojave kamenja u žučnoj kesici i razvoja anemije ili osteoporoze zbog neadekvatne apsorpcije hranljivih sastojaka. Tokom ove operacije uklanja se oko 80 odsto želuca, čime se ograničava njegova zapremina, a time i količina hrane koja se može konzumirati.

Iako posle operacije u Turskoj, koju je imala 19. jula, narednih šest nedelja nije smela da sedne u avion, Miljana se samo tri dana nakon intervencije vratila avionom za Beograd. Doktori u Srbiji su šokirani činjenicom da njihove kolege iz Turske dozvoljavaju pacijentima da lete avionom posle ovako teškog hirurškog zahvata.

- Kao i sve druge operacije, i ova nosi sa sobom rizik, što od anestezije, što od hirurških komplikacija. Ne preporučuje se šest nedelja od operacije let avionom. Rizik je povišen u odnosu na ostale operacije jer se radi o gojaznim osobama koje vrlo često imaju pridružene hronične bolesti srca i krvnih sudova, kao i dijabetes. Samim tim, uvođenje tih pacijenata u anesteziju, kao i zarastanje tkiva zbog osnovnih oboljenja, nosi povišenu stopu komplikacija - upozorava doktorka Milica Đokić.

Pevačica Indi Aradinović umalo nije umrla nakon smanjena želuca, kada su joj se lekari takođe borili za život. Dan kada je izvukla živu glavu otad slavi kao drugi rođendan

- Moraću da primam injekcije do kraja života. Zbog komplikacija sam ostala bez slezine, pankreas mi ne radi dobro. Više nikada neću biti zdrava kao što sam bila pre nego što sam otišla na operaciju. Dešava mi se da povraćam kad mi ne prija hrana ili ako mnogo pojedem. Lekari su mi se borili za život mesec dana posle operacije, živim sa posledicama, ali zahvalna sam bogu što sam među vama živima - pričala je Indi nedavno u emisiji "Amidži šou".

Otac Darka Lazića Milan Lazić preminuo je u decembru 2020, nakon što je danima u bolnici vodio borbu za život posle operacije želuca. Komplikacije su usledile ubrzo nakon što mu je smanjen organ za varenje hrane, a ishod je bio fatalan.

Milan je sledio primer svoga sina, koji je pre njega uspeo da smrša zahvaljujući smanjenju želuca, ali se u njegovom slučaju sve iskomplikovalo. Folkerov otac bio je nekoliko dana u komi, doktori su mu se borili za život, ali nisu uspeli da ga spasu. Darko se osećao krivim jer nije sprečio oca da ode na ovu operaciju

Spekulisalo se da je pevačica Ana Nikolić tajno operisala želudac, nakon čega se uspešno rešila viška kilograma. Dejan Milićević je zahvaljujući ovoj operaciji takođe uspeo da izgubi veliki broj kilograma. Ova metoda pomogla je i svetskim zvezdama, među kojima su voditeljka Opra Vinfri, koja je izgubila čak 35 kilograma, Areta Frenklin, koja je smršala 45, te Maraja Keri, koja je skinula 18.

Izvor:Republika

Ne propustite