NI SLUČAJNO NE ČUPAJTE SIJEDE DLAKE SA GLAVE: Neće vam porasti više njih, ali čeka vas POSLJEDICA za koju malo ko zna!

Praktična žena
NI SLUČAJNO NE ČUPAJTE SIJEDE DLAKE SA GLAVE: Neće vam porasti više njih, ali čeka vas POSLJEDICA za koju malo ko zna!
-

Evo zašto ne treba da čupate sijede dlake kada ih primijetite u svojoj kosi!

Kad dođete u godine kada se polako pojavljuju prve sijede u kosi, tada prvo o čemu većina razmišlja, ponajviše žene, jeste farbanje. Neki imaju i običaj da čupaju ove sivkaste vlasi. Međutim, da li vas čupanje sijedih dlaka zapravo rješava muka ili pogoršava stvari?

Mnogi misle da će se na mjestu, odakle ste iščupali sijedu vlas, pojaviti još nekoliko novih. Međutim, prema tvrdnjma frizera Mirze Batanovića, u pitanju je samo mit.

''Volio bih da je to istina, jer bi na taj način bilo mnogo lakše da se izborimo sa opadanjem kose'', rekao je on i dodao: "Čupanjem jedne dlake ne raste više kose i ta zamisao nema uporište u nauci. Normalno je da gubite do 159 vlasi dnevno, ali u suštini one nisu povezane ni na koji način''.

Iako otklanjanje sijedih dlaka može privremeno da učini da izgledate mlađe, ipak na taj način možete da pospješite perut i oštetite kožu glave. Frizerka Dženifer Korab, ovaj fenomen objasnila je na sljedeći način:

''Čupanjem kose možete da iziritirate folikulu dlake, što može da dovete do infekcije''.

Kada povučete sijedi pramen, počupana kosa će se odmoriti i započeti svoj sljedeći ciklus rasta za oko tri mjeseca, tvrdi Majkl Van Klark, londonski frizer, koji dodaje: "U svakom ciklusu nakon otprilike 20 godina, kosa ponovo raste, ali je tada tanja i postaje nešto kraća. A ovi ciklusi u prosjeku traju pet godina''.

Zašto kosa sijedi?
Razlog se krije u tome što melanociti, ćelije koje proizvode melanin, počinju vremenom da se usporavaju i manje proizvode.

"Kosa zapravo nije sijeda, već je potpuno prozirna. Sivi ton se zapravo svodi na procenat preostale prirodne boje kose i miješa se između toga, što izaziva mnogo različitih nijansi", rekao je londonski frizer.

Genetika igra ključnu ulogu, pa tako postoji velika šansa da i vi ranije počnete da sijedite, ukoliko imate genetske predispozicije za to. Međutim, i stres takođe može da ubrza ovaj proces. Ako vam pređe u naviku da čupate dlake kada je manje od jedan odsto kose sijedo, imaćete proređeniju kosu u kasnijim godinama - zato je savjet da to ne radite!

(MONDO)

Ne propustite