REZULTATOM SU SVI ODUŠEVLJENI: Svako veče prije spavanja, sipajte malo ovog praška u odvod!

Praktična žena
REZULTATOM SU  SVI ODUŠEVLJENI: Svako veče prije spavanja, sipajte malo ovog praška u odvod!
Ako je začepljenje ponavljajući problem vaših cijevi, postoji način kako biste to mogli da spriječite i učiniti da vaši lavaboi i sudopere funkcionišu odlično.

Ako je začepljenje ponavljajući problem vaših cijevi, postoji način kako biste to mogli da spriječite i učiniti da vaši lavaboi i sudopere funkcionišu odlično.

Dovoljno je samo da povremeno preko noći u odvode ulijete smjesu sastojaka koje skoro svako ima u svom domu, a recept je sljedeći: pomiješajte pola šoljice praška za pecivo i soli, pola litra sirćeta i tri litra ključale vode.

Ovo će djelovati na svim odvodima, u sudoperima, tuševima i kadama. A uz to je smjesa ekološki mnogo bolja od kupovnih sredstava koja sadrže jake hemikalije.

Prvo što treba da uradite je da sipate so i prašak za pecivo direktno u odvod. Dodajte sirće i pustite da se smjesa pjeni otprilike jedan minut. Isperite penu s najmanje tri litra ključale vode. So će pomoći u razgradnji masti i nakupljenih ostataka hrane, tako da sirće pomiješano s vrućom vodom lakše prolaze kroz cijevi i dodatno ih čisti.

Postupak obavite neposredno prije odlaska na spavanje kako bi rastvor djelovalo što duže tj. tokom cijele noći. Važno je imati na umu da ne smijete tokom noćnih ustajanja koristiti slavine iznad odvoda jer ćete tako poništiti djelovanje smjese koja će se isprati vodom.

Kako biste spriječili da do odvoda dođe možete sljediti i neka preventivna uputstva. Sudove prije pranja dobro očistite od ostataka hrane i mrvica jer upravo hrana se najčešće nakuplja u odvodima.

Koristite mrežicu na odvodu sa što manjim rupicama kako bi spriječili da završe u odvodu. Ne prosipajte ulje u sudoperu već ga pustite da se ohladi i bacite ako možete u neku flašu pa u smeće. Zrna kafe vrlo su tvrda i premda kafa spada u prehrambene namirnice njeno zrno po tvrdoći nalik je drvetu pa stoga možemo zaključiti da ostatke kafe nije pametno prati u sudoperi.

Ne propustite