MNOGI ĆE SE IZNENADITI : Ako ste u dilemi da li koristite morsku ili kuhinjsku so, pročitajte ovo!

Praktična žena
MNOGI ĆE SE IZNENADITI : Ako ste u dilemi da li koristite morsku ili kuhinjsku so, pročitajte ovo!
Za jednu se vjeruje da je bolje za naše zdravlje, ali izgleda da to baš i nije istina


Za jednu se vjeruje da je bolje za naše zdravlje, ali izgleda da to baš i nije istina

Možda ste čuli da su minerali u morskoj soli zdravi. Ali da li je to istina? Vjerovatno ste razmislili o vrsti soli koju koristite kod kuće. Tačnije, da li da odaberete morsku so ili dobru staru kuhinjsku so. Manje obrađena od tradicionalne kuhinjske soli, i morska so i himalajska so zadržavaju više svog izvornog mineralnog sadržaja, kao što su magnezijum i kalijum. Ali da li minerali i elementi u tragovima znače da je morska so zdrava?

Izgleda da ipak nije. Mnogi ljudi misle da je morska so bolja zbog svojih minerala – ali morska i kuhinjska so imaju istu osnovnu nutritivnu vrijednost, prema Majo klinici. Ove dvije vrste soli takođe imaju sličnu količinu natrijuma prema težini.

Morska i kuhinjska so imaju istu nutritivnu vrijednost

Prema studiji objavljenoj u časopisu Science and Technology Journal, morska so ima više minerala u tragovima. U mnogim slučajevima, tu je i plastika. Da, plastika! Problem se javlja, zahvaljujući plastičnim kesama i drugim ostacima na vodenim tokovima. Većina brendova morske soli sadrži plastične mikročestice.

Proizvedena u rudnicima soli, tradicionalna kuhinjska so je prerađena više od morske soli. To znači da je uglavnom lišena prirodnih minerala, pa odatle i dolaze negativni stavovi prema kuhinjskoj soli. Vrijedi napomenuti, međutim, da su od 1920-ih, proizvođači dodavali jod obrađenoj soli. To je važan mineral za funkcionisanje štitne žlijezde. U isto vrijeme, previše soli bi moglo da dovede do raznih oboljenja.

Ne propustite