Ovo svaka žena treba da zna: Osam neobičnih simptoma trudnoće

Porodica i zdravlje
Ovo svaka žena treba da zna: Osam neobičnih simptoma trudnoće
Ne ignorišite

Ne ignorišite

Ovi simptomi su generalno bezopasni, a najčešći uzrok njihove pojave su hormonalne promjene u tijelu žene.

Koji su najčudniji simptomi trudnoće?

Pojava mladeža

Kod trudnoće dolazi do mnogih promjena na koži, uključujući i pojavu novih mladeža. Navodno, razlog za ovo su hormoni koji se luče u organizmu trudne žene, što može stimulisati rast mladeža.

U nekim slučajevima, kod žene se ne pojavljuju novi mladeži, ali se mogu povećati oni koje već ima.

Povećano lučenje pljuvačke

Kod nekih žena u prvom tromesečju trudnoće može doći i do povećanog lučenja pljuvačke. Iako ovaj simptom može biti neprijatan, stručnjaci kažu da ne predstavlja nikakvu opasnost ni za majku ni za bebu.

Problem je u tome što ponekad možete da osjetite mučninu, pa čak i povraćate zbog ovog simptoma, ali kod većine žena simptom se ublažava nakon prvog tromjesečja.

Metalni ukus u ustima

U prvoj polovini trudnoće žena se suočava i sa promjenama u čulima mirisa i ukusa, a uslijed hormonalnih promena, neke žene takođe osjećaju i ukus metala u ustima. Ovo je još jedan simptom koji je bezopasan i može uništiti samo ukus hrane.

Navodno, ako ste suočeni sa ovim problemom izbegavajte da pijete mineralnu vodu jer može pojačati ukus metala.

Dobra vijest je da se ovaj simptom takođe značajno ublažava u drugoj polovini trudnoće.

Bol u nepcima

Neke trudnice počinju da osećaju bol u nepcima, a ponekad dolazi i do krvarenja. I u ovom slučaju, krivi su hormoni koji mogu da desni učine osjetljivijim i podložnijim zapaljenju i krvarenju.

Ako bol postane veoma jak, najbolje je otići kod zubara.

Često curenje iz nosa

Ovaj simptom se javlja kod 18-42% trudnica, najčešće u prvom tromjesečju, a zatim na kraju trudnoće. Stručnjaci naglašavaju da se može javiti i u drugom periodu trudnoće, a najčešće prolazi nakon porođaja.

Pored čestog curenja nosa, moguće je često kijanje kao i pojava zapušenog nosa.

Ako vam ovaj simptom značajno otežava disanje ili je praćen groznicom, najbolje je konsultovati se sa ljekarom.

Isprekidano ili otežano disanje

Većina žena se suočava sa isprekidanim disanjem tokom trudnoće, a navodno je jedan od razloga za to rast fetusa koji počinje da stvara pritisak na abdomen, a samim tim i na pluća. Drugi, veći razlog je hormon progesteron čija se količina povećava tokom trudnoće.

I ovaj simptom je bezopasan, ali ako uzmete u obzir da postoji i drugi razlog za njegovu pojavu osim trudnoće, najbolje je da se konsultujete sa ljekarom.

Pojačano čulo mirisa

Ovo je veoma čest simptom, ali njegov intenzitet može da varira. Kod nekih žena čulo mirisa se pojačava sasvim malo, dok kod drugih može biti i uzrok mučnine ako osete miris jače arome.

Sigurno već predstavljate da su i za ovu pojavu uzrok hormoni, odnosno estrogen.

Želja da se jedu čudne stvari, kao što su led ili zemlja

Ponekad kod trudnica postoji želja da jedu čudne stvari koje nisu hrana, poput leda, pa čak i zemlje. Navodno, ovo može biti znak nepravilne ishrane, koja je siromašna hranljivim materijama.

Ovaj fenomen se javlja i kod drugih ljudi, ali je izraženiji kod trudnica zbog njihove povećane potrebe za različitim hranljivim materijama.

Obično fenomen prolazi sam od sebe, ali možete sebi pomoći uzimanjem raznovrsnije hrane ili dodataka u ishrani, ali tek nakon konsultovanja sa svojim lekarom.

Ne propustite