NAPITAK KOJI BALKANCI OBOŽAVAJU JE KRIVAC ZA KRVNE UGRUŠKE: Doktor upozorio - "Zbog njega krv postaje gušća i ljepljivija"!

Porodica i zdravlje
NAPITAK KOJI BALKANCI OBOŽAVAJU JE KRIVAC ZA KRVNE UGRUŠKE: Doktor upozorio - "Zbog njega krv postaje gušća i ljepljivija"!
-

Jedan od najpopularnijih napitaka na svijetu povećava rizik od stvaranja krvnih ugrušaka, upozorava doktor!

Krvni ugrušci najčešće se stvaraju u krvnim sudovima nogu, pa je ovo stanje poznato kao tromboza dubokih vena. Može da bude veoma opasno, potencijalno i opasno po život, a novo istraživanje pokazuje da stvaranju tromba doprinosi i jedan od najpopularnijih napitaka - kafa

"Dehidracija utiče na sastojke krvi, čineći krv guškom i 'ljepljivijom'", rekao je vaskularni hirurg prof. dr Mark Vajtli. "Krv sporije protiče kroz vene nego kroz arterije. Zato dehidracija povećava šanse za stvaranje krvnih ugrušaka u venama", ističe on.

Profesor dodaje da i čaj, kao i kafa, sadrži kofein, te stoga pogoršava dehidraciju, a isti efekat ima i al*ohol.

"Dehidracija znači da tijelo gubi više vode nego što je unosite. Bez dovoljno vode, tijelo ne može da funkcioniše kako treba", podsjeća dr Vajtli.

SIMPTOMI DUBOKE VENSKE TROMBOZE

Ovo su neki od najčešćih simptoma koji ukazuju na trombozu dubokih vena nogu:

probadanje ili bol poput grča u jednoj nozi (rijetko se javlja u obe), obično u listu ili butini
oticanje jedne noge (rijetko obe)
topla koža oko bolnog mjesta
crvena ili tamna koža oko bolnog mesta
otečene vene koje su tvrde ili bolne na dodir

Ovi simptomi inače mogu da se jave i na ruci ili stomaku, u zavisnosti od toga gdje je formiran krvni ugrušak. Ukoliko primijetite bilo koji od ovih simptoma, posebno ako je praćen bolom u grudima ili nedostatkom vazduha, odmah pozovite hitnu pomoć.

(MONDO)

Ne propustite