ŽENA IZ BEOGRADA IMA 11 METASTAZA: Ja znam zašto sam dobila rak, ne pravite moju grešku

Porodica i zdravlje
ŽENA IZ BEOGRADA IMA 11 METASTAZA: Ja znam zašto sam dobila rak, ne pravite moju grešku
-

Prije sedam godina Beba Golubović (52), carinski službenik iz Beograda saznala je da ima melanom, najopasniji rak kože. Uslijedila je operacija, i kad je pomislila da je bolest zaustavljena, čekao je novi šok – od 18 limfnih čvorova, 11 je bilo sa metastazama, i opet je morala pod nož. Prošla je kroz pakao, sada je u četvrtoj fazi bolesti, ali bori se za život kao prava lavica, i svima želi da poruči samo jedno: „Ne idite u solarijum, ova opasna navika mene je koštala zdravlja“.

- Većina nas koji smo se razboljeli od raka postavljamo sebi pitanje:„Zašto ja?“ ili „Kako je to moglo meni da se desi?“. Ja znam odgovore na ova pitanja. Kad sam bila u tinejdzerskim godinama, pa i kasnije, kao odrasla želela sam da imam taman ten. Sunčala sam se ne vodeći računa o tome koje je doba dana, koristila kreme s nižim zaštitnim faktorom, nikad veće od 30. Dešavalo se da mi koža pocrveni, a ponekad sam dobijala i opekotine. Spas sam vidjela u solarijumu gdje sam „pripremala" kožu za morsko sunce – priča Beba Golubović.

Jedan odlazak u solarijum 50 % veća šansa za rak
Solarijam je, kaže, koristila dugi niz godina, tako što bih se 10 dana prije putovanja na more izlagala UV lampama od pet do osam minuta.

- O rizicima koji to nosi sa sobom tada nisam ništa znala. Danas znam, ali kasno je. Samo jedan odlazak u solarijum povećava rizik od raka kože za 50 odsto.

Sve kroz šta je ova hrabra žena prošla, predstavlja svjedočanstvo o nadljudskoj borbi za život u kojoj za protivnika nije imala samo bolest. Dok se liječila, prošla je kroz razvod, ali uspjela je da iz svega izađe jača nego ikad, da ponovo stvori dom za svoje ćerke i da se svakog jutra iznova raduje životu.

- Početkom 2015. primijetila sam da se mladež na stomaku koji sam imala od rođenja mijenja, ali nisam tome pridavala značaj. Prvo se zacrvenio, poslije par mjeseci počeo da svrbi, da bi u avgustu prokrvario. Tek tada sam otišla na Kliniku za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCS. Doktor je već pri prvom pregledu posumnjao da se radi o melanomu. Mladež je vrlo brzo odstranjen, a HP nalaz je potvrdio njegove.

Nisam se plašila smrti, već patnje
Ne krije da je u tom trenutku bila uplašena kao nikad i da noćima nije mogla da spava.

- Hrabrila sam sebe da sam ipak stigla na vrijeme. Doktor me je uputio na Institut za onkologiju i radiologiju Srbije kako bih nastavila liječenja. Analize su pokazale da treba da se operišu limfni čvorovi u pazuhu i preponi. U oktobru sam operisana, a taj Hp nalaz je pokazao da nema metastaza. Ljekari su mi savjetovali kontrolu za tri mjeseca. Mislila sam da je je bolest zaustavljena i osjetila sam veliko olakšanje.

Međutim, poslije dva mjeseca primetila je da su joj limfni čvorovi u pazuhu uvećani, pa opet odlazi u Institut za onkologiju i radiologiju.

- Na konzilijumu mi je rečeno da moram ponovo da operišem limfne čvorove. Operisana sam u januaru 2016, a rezultata sam dobila krajem februara. Od 18 limfnih čvorova, 11 je bilo sa metastazama. Rečeno mi je da u Srbiji nema adekvatne terapije za melanom, da je jedini vid liječenja hirurška intervencija ako se ultrazvučnom dijagnostikom uoče metastaze. Bila sam očajna. Nisam se plašila smrti, već patnje koju ta bolest donosi.

Klinička studija kao spas
Srećom, tada slučajno saznaje da na VMA počinje sprovođenje kliničke studije o inovatinoj ađuvantnoj terapiji za melanom koja sprječava dalji razvoj bolesti kod visokorizičnih pacijenata.

- Studija je bila dvostruko sleijpa, što znači da ni pacijent, a ni lejkar ne zna da li kroz infuziju teče lijek ili placebo. U posljednjoj godini studije kod mene se razvila mestaza, a kada je otvoren dosije, utvrđeno je da sam primala placebo. Od tada sam u četvrtom, posljednjem stadijumu, imam metastatski melanom, a liječim se inovativnom imunoterapijom, i još sam tu. Rezultat kliničke studije je pokazao da 50 odsto pacijenata u trećem stadijumu bolesti koji imaju visok rizik od daljeg širenja bolesti, nakon jednogodišnje primjene adjuvantne terapije ne razvije metastatski melanom.

Imunološka terapija drži bolest pod kontrolom
Beba Golubović je član Udruženja pacijenata za borbu protiv melanoma je da ijlekovi koji su sada dostupni pacijentima u IV stadijumu bolesti, upravo iz ovih razloga budu dostupni i pacijentima u trećem stadijumu.

- Imunološku terapiju primam svake tri nedelje i relativno dobro je podnosim. Ima ona i svoje loše strane, ali važno je da mi je zaustavila bolest, da nema novih metastaza. Da mi omogućava da živim skoro kao svaki drugi zdrav čovjek. Idem na posao, putujem, aktivna sam, i imam ispunjen i kvalitetan život.

(BlicŽena)

Ne propustite