DA LI JE PAMETNO SUŠITI VEŠ NAPOLJU PO EKSTREMNOJ VRUĆINI? Odgovor može da vas šokira!

Praktična žena
DA LI JE PAMETNO SUŠITI  VEŠ NAPOLJU PO EKSTREMNOJ VRUĆINI? Odgovor može da vas šokira!
Teško je funkcionisati na vrućini, ali postoji plus - veš se odmah osuši. Ali da li je sušenje odjeće na suncu tokom vrućih dana dobra ideja?

Teško je funkcionisati na vrućini, ali postoji plus - veš se odmah osuši. Ali da li je sušenje odjeće na suncu tokom vrućih dana dobra ideja?

Da li se odjeća koju treba prati na temperaturi do 30 stepeni C može sušiti na balkonu na 40 stepeni? U početku izgleda apsurdno, ali onda počinjemo da se pitamo.

Veoma visoka temperatura ljeti ne predstavlja pretnju za našu odjeću. Možete ga lako osušiti napolju. Postoji samo jedan uslov - ne na suncu. Njegovi zraci mogu oštetiti odjeću. Tamne i obojene ili šarene tkanine blijede kada su izložene suncu. Situaciju dodatno pogoršava činjenica da je veš mokar. Sušenjem odjeću izlažemo promijeni boje na suncu.

Vrijedi znati da svoju odjeću možete donekle zaštititi od izbljedenja ako je sušite naopačke. Međutim, ovo ne garantuje 100% efikasnost. Takve tkanine ionako mogu da izblijede, samo manje i sporije. Bilo bi najbezbjednije da jednostavno ne sušite svoju odjeću na suncu.

Šta je sa bijelom odjećom? Iako neće izbljediti na suncu, takođe ne preporučujemo takvo sušenje. UV zračenje doprinosi degradaciji tekstila. Ovako osušena odjeća može brže da počne da gubi svoj prvobitni oblik.

Slična je situacija i sa patikama. Nemojte ih sušiti na radijatoru, sušilici ili na suncu. Ovo ubrzava njihovo uništavanje.

 

Ne propustite