8 SIMPTOMA POMJERENOG ATLASA: Nije samo bol u vratu znak da imate PROBLEM s vratnim pršljenom, a ovo je jedino rješenje

Zanimljivosti
8 SIMPTOMA POMJERENOG ATLASA: Nije samo bol u vratu znak da imate PROBLEM s vratnim pršljenom, a ovo je jedino rješenje
-

Šta je namještanje atlasa, prvog vratnog pršljena i zbog čega se ono radi?

Atlas ili C2 je prvi pršljen kičme koji se nalazi u vratu. Naziva se atlas po istoimenom junaku iz grčke mitologije, koji je na svojim ramenima nosio Zemlju. Pršljen atlas podržava čitavu glavu. Zajedno sa pršljenom ispod sebe, on formira zglob koji povezuje lobanju i kičmu i omogućava pokrete kao što su klimanje i rotacije glave.

Zbog stila života koji prati moderno vrijeme, problemi sa prvim vratnim pršljenom su sve češći. Zbog dugog sjedenja i "zurenja" u ekran, koji teraju vrat da bude izdužen a glava pomjerena unaprijed, mogu da se opterete mišići oko atlasa i zbog toga će doći do njegovog pomjeranja. Ova pojava naziva se pomjeranje ili displasman atlasa.

Atlas može i da bude pomjeren, što će izazvati niz simptoma. Kada se ovaj prvi pršljen pomjera, posljedice može da osjeti čitavo tijelo, i pojaviće se simptomi koji nisu nužno vezani za glavu i vrat.

-Bol u vratu
-Smanjen obim pokreta
-Glavobolja
-Migrena
-Loš sluh
-Jaka ukočenost ramena
-Bolovi u leđima
-Vrtoglavica

Pomjeren ili displasiran atlas je stanje koje bi morao da pregleda i tretira ljekar, nikako se ne preporučuje da rješenju problema ljudi pristupaju sami. Potražite doktora ili kiropraktičara ukoliko imate ovakav problem, i uz pravu pomoć stručnjaka ili eventualno namještanje atlasa, doživećete preporod u svakodnevnom životu!

(MONDO)

Ne propustite