PODIGNITE NOGE UZ ZID SAMO 15 MINUTA: Desit će se čudo! OBAVEZNO PROBAJTE

Porodica i zdravlje
PODIGNITE NOGE UZ ZID SAMO 15 MINUTA: Desit će se čudo! OBAVEZNO PROBAJTE
-

Tokom ljeta i vrućina se pogoršavaju, evo kako da smanjite bol na prirodan način

Tokom ljeta i povišenih temepratura, osobe koje imaju problem sa proširenim venama mogu osjetiti pogoršanje, čak i pojavu bola. Visoke temperature mogu nepovoljno uticati na cirkulaciju, tonus vena i prohodnost krvnih sudova. Ukoliko osjetite bilo kakve tegobe, neophodno je da se obratite ljekaru za pomoć.

Samo toplota neće izazvati proširene vene. To samo pogoršava simptome već postojeće bolesti. Kako spriječiti razvoj proširenih vena tokom ljeta? Donosimo vam 7 prirodnih rešenja koji mogu pomoći:

1. Ohladite kožu - Plivanje je odlično za snižavanje temperature, što takođe poboljšava cirkulaciju krvi. Nemojte plivati po nakjvećim vrućinama, već izaberite dio dana kada vma je prijatno da provedete vrijeme u vodi i aktivno plivate.

2. Nosite ravno - Ukoliko nosite ravnu obuću, opterećenje na venskim zidovima je smanjeno.

3. Krećite se više - Da biste pomogli venama, vozite bicikl, plivajte ili hodajte. Ove aktivnosti poboljšavaju cirkulaciju krvi. Preporučujemo da hodate rano ujutru ili kasno uveče, kada nije previše vruće. Hladan vazduh će usporiti širenje krvnih sudova.

4. Koristite kremu za sunčanje - Jedan od razloga zašto se vene ljeti naglo povećavaju su sunčevi zraci. Posebno pogađaju ljude sa tankom kožom. Krema će zaštititi kožu od isušivanja i pomoći da se zaštitite od štetnog UV zračenja.

5. Pijte više vode - Hidratacija je izuzetno važna za krvne sudove iz više razloga: poboljšava cirkulaciju krvi i sprječava širenje vena. Dehidracija često uzrokuje i oticanje nogu, pa preporučujemo da pijete dovoljnu količinu vode tokom dana.

6. Podignite noge - Postoji jednostavan način da se smanji nelagodnost usljed proširenih vena. Lezite na leđa i podignite noge pod uglom od 45 stepeni. Ostanite u ovom položaju 15-20 minuta - poboljšava cirkulacija krvi i smanjiće osjećaj umora u nogama

7. Hladne obloge - Protiv bola kao privremeno rješenje mogu pomoći hladne obloge. Primenom obloga poboljšaćete cirkulaciju, smanjiti otok i ublažiti bol. Koristite običn eobloge tako što ćete peškir umočiti u hladnu vodu, iscijediti i staviti na bolno mjesto. Takođe, možete ohladiti čaj od neke ljekovite biljke i napraviti sa njim obloge. Preporučujemo kantarion, neven i peršun.

Postoji još nekoliko savjeta koji će pomoći kod proširenih vena, a jedna od njih je kontrastni tuš (tuširanje nogu smjenom tople i hladne vode). Preporučuje se da nosite udobnu odjeću od prirodnih tkanina, da izbjegavate brzu hranu i al*ohol, kao i da se borite protiv viška kilograma koji je jedan od uzroka proširenih vena.

Ne propustite