ZNATE LI KAKO SE KORISTI NASTAVKA ZA RENDE SA ŠILJCIMA: Iznenaditi ćete se kad čujete koja se hrana sjecka na njemu

Praktična žena
ZNATE LI KAKO SE KORISTI NASTAVKA ZA RENDE SA ŠILJCIMA: Iznenaditi ćete  se kad čujete koja se hrana sjecka na njemu
Kako se pravilno koriste rende?

Kako se pravilno koriste rende?

Da li pravilno koristite rende, tačnije sve njegove strane? Najveći broj ljudi koristi samo dvije - one za sitno i krupno rendanje, a šta je sa ostalima? Čemu služi rezač, a čemu onaj dio sa "šiljcima"?

Većina koristi samo fino i krupno rende. Na primjer, šargarepa i cvekla za supu, kao i meki sirevi, sitne se na njemu. Fino, sitno rende je namenjeno za tvrdi sir, kao i za voće i povrće. Na njemu se može usitniti hrana tako da se dobije pire za, na primjer, bebe. Isti slučaje je sa usitnjavanjem jaja za mimoza salatu. Nije pogodan za meke namirnice jer će se one jednostavno "razmazati" po površini.


Rezač se daleko rijeđe koristi, a najzgodiniji je ako treba da se povrće ili voće isječe na tanke kriške. Na primjer, za krompir pri pipremi domaćeg čipsa, krastavce za salatu ili voće za ukrašavanje slatkih peciva.

Na četvrtoj strani, po pravilu, nalaze se "šiljci". Ovaj dio za rendanje hrane se najrijeđe koristi, a mnogi ne znaju ni čemu služi. "Šiljci" su namenjeni za usitnjavanje veoma tvrde hrane, kao što su na primjer stari hleb, orasi i začini. Takođe možete narendati đumbir ili bijeli luk ako nemate poseban alat za njihovo sitnjenje. 

Ne propustite