DA LI SMIJEMO ZASPATI SA UKLJUČENIM VENTILATOROM: Konačno stigao odgovor, iznenadit ćete se

Porodica i zdravlje
DA LI SMIJEMO ZASPATI SA UKLJUČENIM VENTILATOROM: Konačno stigao odgovor, iznenadit ćete se
Uključivanje ventilatora dok spavate posebno nije poželjno ukoliko patite od alergija

Uključivanje ventilatora dok spavate posebno nije poželjno ukoliko patite od alergija

Živa na termometru ne posustaje, veoma je toplo, ali noću nam to mnogo više smeta jer nam ne dozvoljava da se kvalitetno odmorimo i naspavamo. Zbog toga pribjegavamo i ne tako dobrim rješenjima.

Neki ljudi ne mogu da spavaju bez uključenog ventilatora. Bilo da je to zbog vrelih letnjih noći ili zato što im zvuk pomaže da zaspu, prosto osjećaj vjetra koji duva direktno u njih im je neophodan.

Ali iako sam ventilator nije toksičan objekat, njegovo korišćenje noću dok spavate može dovesti do određenih posljedica.

Evo kako vaše tijelo može da reaguje dok spavate sa uključenim ventilatorom.

Kao bonus, imamo nekoliko jednostavnih rješenja kako možete sebi da napravite hladnije noći bez da ventilator duva direktno u vas.

1. Isušiće vam usta i nosne šupljine

Studije otkrivaju da ostavljanje uključenog ventilatora pomaže "isparavanju" znoja i vlage iz vašeg tela, što dovodi do dehidracije i isušivanja usta i nazalnih prolaza. Ako živite na nekom suvom podneblju, na to treba obratiti posebnu pažnju, jer se ove posledice mogu pojaviti još brže. Međutim, generalno, šolja vode je više nego dovoljna da povratite vodu koja vam je potrebna.

2. Može pogoršati vaše alergije

Ako imate alergije, spavanje sa uključenim ventilatorom nije dobra ideja. Prema istraživačima, vjetar može pomoći u cirkulaciji čestica alergena, povećavajući vaše šanse za astmu, suhe oči i polensku groznicu.

3. To je jedan od uzroka grčeva u mišićima

Temperatura noću ima tendenciju brzog opadanja i, dok je izlaganje hladnoći jedan od uzroka grčeva u mišićima, ventilatori vas mogu izložiti koncentrisanijem i konstantnijem hladnom vazduhu, koji duva direktno u vas. S druge strane, vazduh koji duva iz ventilatora može izazvati mučnine ili glavobolje.

Pokušajte da primijenite neke druge tehnike rashlađivanja tokom toplih, ljetnih noći:

1. Umesto da uveče uključite ventilator, spavajte sa otvorenim prozorom

Najpametnije rješenje za vruće noći je jednostavno ostaviti prozor otvoren. Hladan vetar tokom ranog jutra pomoći će da se vazduh ohladi. Ako se plašite komaraca, možete pokušati da montirate mrežu ili paravan na svoj prozor.

2. Stavite mokar peškir ili veću posudu punu vode blizu kreveta

Da bi vaša soba bila otporna na dehidraciju, stavite mokar peškir pored uzglavlja ili napunite neku veliku posudu vodom i ostavite je pored kreveta, na podu. Ova rješenja će vam pomoći da povećate vlažnost u vašoj spavaćoj sobi.

3. Okrenite ventilator u drugom pravcu

Ako jednostavno ne možete da spavate bez ventilatora, pokušajte da ga okrenete u drugom pravcu. Na ovaj način neće duvati direktno u vas. Takođe možete pokušati da ga stavite pored prozora, tako da može uhvatiti spoljašnji vazduh i pomoći mu da uđe u prostoriju.

Ne propustite