KADA SE UZIMA BROMAZEPAM I ŠTA MORATE DA ZNATE AKO GA NOSITE: Bez recepta za ovaj lijek, svako rizikuje hapšenje

Objavljeno:07.07.2022 - 13:03
A A A Times Arial

Foto: Ilustracija

Kada je objavljeno da je glumica M.B. privedena prošle nedjelje, jer su policajci kod nje pronašli tabetu bromazepama, lijeka za smirenje, mnogi su bili iznenađeni ovom viješću. Međutim, kako je potvrdio Nikola Pantelić, zamjenik javnog tužioca u Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, ovakvo postupanje policije je potpuno uobičajeno i u skladu sa zakonom.

"Ima više ovakvih slučajeva, ali ne dobijaju toliku pažnju javnosti", izjavio je Pantelić gostujući u emisiji Jutro na TV Prva. U zapisniku policije je bromazepam okarakterisan kao "opojna dro?a", što je izazvalo priličnu zabunu u javnosti. Kako pravnici naglašavaju, on pripada istoj grupi kao i opojne dro*e, u zakonskom smislu. Zakon, naime, pod psihoaktivnim kontrolisanim supstancama podrazumjeva:

opojne dro*e, odnosno narkotike,
psihotropne supstance,
proizvode biološkog porijekla koji imaju psihoaktivno dejstvo i
druge psihoaktivne kontrolisane supstance.

Međutim, u medicinskom smislu, bromazepam je lijek a ne dro*a, naglasila je dr Tatjana Vlašković Jovićević. Važno je da se uzima isključivo uz nadzor ljekara inače može dovesti do zavisnosti i potrebe da se neprekidno povećava doza.

Prema nekim procjenama, svaki četvrti odrasli stanovnik Srbije uzima ovaj lijek. Generički nazivi iz ove grupe lijekova su i alpralozam, diazepam, klonazepam, lorazepam, a koriste se za ublažavanje anksioznosti i napetosti. Ljekari ih prepisuju i protiv nesanice, kod pojave spazama mišića, ali i u liječenju paničnih poremećaja i epileptičkih napada.

Najbolji efekat bromazepama ispoljava se nakon dvije nedelje kontinuiranog korišćenja u dozi koju prepiše ljekar. Prevelika doza ovog lijeka može biti smrtonosna.

Sa pravne strane, važno je znati da morate imati ljekarski recept ili izvještaj ljekara kao nosite makar i jednu tabletu bromazepama.

Izvor: Lepa&Srećna