Građani transparentima poslali snažne poruke vlastima: Oprostite što postojimo

Objavljeno:06.07.2022 - 17:41
A A A Times Arial

Foto: N1

Veliki broj građana okupio se danas na platou Skenderije u Sarajevu odakle su mirnom šetnjom krenuli prema zgradi institucija BiH sa transparentima i jasnim porukama koje su uputili vlastima.

Na transparentima, koji su pripremili građani protesta čija je inicijativa za okupljanjem pokrenuta na društvenim mrežama, upućene su jasne poruke i stavovi prema političkim dužnosnicima u BiH.

Tako, između ostalog, piše: "Narode, ustrajte, pravda će pobijediti", "Ovo što vidite to je narod. Radite za njih, a ne za sebe", "Neću da šutim, nisam glup".

Također, na jednoj od poruka ispisano je: "Oprostite što imamo potrebe i što postojimo".

Jučer su organizatori protesta na Facebooku objavili i zahtjeve koje traže današnjim protestima.

Suspenzija akciza za gorivo dok se prosječna cijena u maloprodaji ne vrati na 2.20 KM.

Obračun PDV-a na cijenu goriva od 2 KM.

Uvođenje nulte porezne stope na osnovne prehrambene proizvode.

Smanjiti i ograničiti stope marži na lijekove, prehrambene proizvode, dječiju opremu, pomagala za invalide, pogonska goriva i gradevinski materijal.

Izmjena Zakona o platama - razdvojiti parlamentarce, ministre i ostale čija primanja su veća od 2,5 puta od prosječne NETO plate. - - Linearno povećanje plata svima kojima je plata manja od 2,5 puta od prosječne neto plate za minimalno iznos godišnje inflacije. - Linearno povećanje penzija i invalidnina za minimalno iznos godišnje inflacije.

Uvođenje naknade porodiljama u cijeloj državi u visini od 1000 KM.

Smanjenje stope doprinosa na plate, te povećanje neoporezivog dijela dohotka na iznos od 1000 KM.

Povećanje dječijeg doplatka u BiH na minimalni iznos od 100 KM.

Povećanje minimalne plate na 1300 KM u neto iznosu.

Povećanje naknade za demobilisane borce na 20 KM po mjesecu ratnog staža.

Adekvatno liječenje djece iz autističnog spektra, to jest tim ljekara od neuropedijatra do genetičara ili da se snose troškovi liječenja u drugim zemljama. Zatim Centar za obrazovanje i osposobljavanje od rane intervencije do zaposlenja uz stručnu podršku, podršku porodici da bi mogla normalno funkcionirati kroz rad i doprinos društvu, a ne kroz socijalna primanja. Prednost pri zapošljavanju. Dopunu člana 69. Zakona o radu FBiH tj. da se precizira naknada plate u iznosu 100%.

Izvor:Klix