Zastupnici Europskog parlamenta pozvali na reformu UN-a

Svijet
Zastupnici Europskog parlamenta pozvali na reformu UN-a
ZASTUPNICI Europskog parlamenta podržali su izvješće o EU i obrani multilateralizma u kojemu pozivaju na veći utjecaj Unije na globalnoj razini i reformu Ujedinjenih naroda. 

ZASTUPNICI Europskog parlamenta podržali su izvješće o EU i obrani multilateralizma u kojemu pozivaju na veći utjecaj Unije na globalnoj razini i reformu Ujedinjenih naroda. 

Izvješće je podržano s 454 glasova za, 73 protiv i 112 suzdržanih, a u njemu se poziva na uključiviji i djelotvorniji multilateralizam jer su izazovi u svijetu sve složeniji i zahtijevaju kolektivni odgovor. 

"Multilateralizam je u krizi, EU treba biti snažniji globalni akter", upozorio je jučer na plenarnoj sjednici španjolski izvjestitelj Javi Lopez. 

Predlaže se da EU i UN održavaju godišnje summite

Socijaldemokrat smatra da je nužna veća prisutnost EU na globalnoj razini u multilateralnim tijelima i njezin veći utjecaj, kao i da je potrebno modernizirati i reformirati Ujedinjene narode. 

Uz izvješću se ističe da bi EU trebao imati stalnu članicu u Vijeću sigurnosti UN-a i predlaže se da EU i UN održavaju godišnje summite.

Eurozastupnici su u izvješću pozvali na promjenu sastava Vijeća sigurnosti kako bi bolje odražavao današnju situaciju u svijetu i ograničenje korištenja veta. 

Stalne članice Vijeća sigurnosti su Francuska, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Kina i Rusija, jedine s pravom veta. 

"Rat u Ukrajini razotkrio je praznine u globalnom upravljanju"

Povjerenik Europske komisije za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Janez Lenarčić upozorio je jučer da je ruska agresija na Ukrajinu samo nagomilala problema uz već postojeće globalne izazove i da je rat u Ukrajini razotkrio praznine u globalnom upravljanju.

Zastupnik Zelenih Jordi Sole rekao je da demokracija i ljudska prava moraju biti pokretačka snaga globalnog upravljanja, dodavši da je nužno da EU produbi suradnju s drugim demokratskim državama. 

U izvješću se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu i poziva EU da "u okviru multilateralnih foruma osigura potporu trećim zemljama koje žele uvesti embargo na uvoz energenata iz Rusije". 

U izvješću se također poziva čelnike članica EU i drugih država da "isključe Rusiju iz skupine G20 i drugih multilateralnih organizacija za suradnju, kao što su Svjetska trgovinska organizacija, UNESCO i druge", kako bi se Rusiji dalo do znanja da se s njom, u okolnostima rata u Ukrajini, ne može nastaviti "uobičajen odnos".

Ne propustite