Srbija zatvorila Erdoganovog protivnika u samicu: O svemu je obavještena Evropa

Region
Srbija zatvorila Erdoganovog protivnika u samicu: O svemu je obavještena Evropa
.

Turski aktivista i političar, Ečevit Piroglu, koji se duže od godinu dana nalazi u ekstradicionom zatvoru u Srbiji, mogao bi uskoro da bude izručen Turskoj.

Protivnik vlasti Reždepa Tajipa Erdogana, kako saznaje dnevni list “Nova” suočava se sa teškim zatvorskim uslovima, a njegove kolege upozoravaju da će, ukoliko dođe do izručenja, Pirogu biti životno ugrožen. Zbog toga je “Inicijativa za slobodu” uputila zvanična dopis Evropskom parlamentu, tražeći od zvaničnog Brisela da reaguje na kršenje njegovih ljudskih prava.

Piroglu je uhapšen je 25. juna 2021. godine, nakon što je sletio na beogradski aerodrom Nikola Tesla. Od tog datuma nalazi se u pritvoru. Njega je 8. oktobra 2021. ispitao sudija za prethodni postupak i on je tom prilikom istakao da se u Turskoj suočava sa progonom i da želi politički azil.

Uprkos brojnim apelima nevladinih organizacija za ljudska prava da se oslobodi, on je i dalje iza rešetaka. Zbog toga je njegova organizacija “Inicijativa za slobodu” uputila zvaničan dopis predstavnicima Evropskog parlamenta u kom do detalja opisuju u kakvim zatvorskim uslovima boravi Piroglu i kakva mu opasnost prijeti ukoliko bude izručen Turskoj.

“Piroglu se sada nalazi u samici. Suđenje je prekinuto 17. juna i nije poznato da li će biti nastavljeno. Apelacioni sud u Srbiji nastavlja da krši međunarodne konvencije tako što ne odlučuje o zahtjevu za odbijanje izručenja i ne određuje novi datum ročišta. Nakon godinu dana u zatvoru, Piroglu je izolovan 24. juna na lokaciji zvanoj „zatvoreni logor“. Njemu je takođe uskraćeno pravo na ventilaciju i kontakt sa drugim ljudima i konstatno boravi u zatvorenoj prostoriji pod dvadesetčtovrosatnim policijskim nadzorom. Izolacijom političkog zatvorenika, Srbija krši sva univerzalna ljudska prava”, upozoravaju iz ove organizacije.

Oni navode da Pirgolu, zbog kršenja zakonskih normi, štrajkuje glađu od 2. juna

Država Srbija, ignorišući odluke Evropskog suda za ljudska prava i Komiteta Ujedinjenih nacija za borbu protiv torture, njega nije pustila na slobodu, već ga je prebacila na ovo novo mjesto, uz izjavu da će ostati u pritvoru do „izručenja“, uprkos činjenici da je, prema prema srpskom zakonu, trebalo da bude pušten, imajući u vidu da je u pritvoru proveo više od godinu dana. On se nalazi u samici na mjestu poznatom kao logor, gdje su uslovi teži od uobičajenih zatvorskih”, objašnjavaju iz “Iniciajtive za slobodu”.

Oni su pitali da li Vlada Srbije, ovakvom praksom, pokazuje spremnost da bude dio borbe Erdogana sa opozicijom, upozoravajući izvršnu vlast u Srbiji da učestvuje u zlostavljanju političkih zatvorenika.

Oni navode da se Pirogluu, koji je bio lider Socijalističke demokratske partije i direktor Asocijacije za ljudska prava, u Turskoj sudi zbog protesta održanih u parku Gezi, kad je grupa demonstranata organizovala skup protiv vlasti Redžepa Tajipa Erdogana.

“Apelacioni sud bi morao da poštuje međunarodne konvencijama, bez popuštanja pod pritiskom Turske, i da  donese nezavisnu odluku što je prije moguće. Neophodno je osloboditi Piroglua i opozvati odluku o ekstradiciji”, naglašavaju predstavnici ove organizacije u svom dopisu Evropskom parlamentu.

Pisali Ministarstvu pravde, ali odgovora nema

Prema informacijama dnevnog lista “Nova”, nadležno Ministarstvo pravde odbilo je da se izjasni o ovom slučaju i u potpunosti ignoriše apele da se oslobodi ovaj politički zatvorenik.

U pismu ministarki pravde, Maji Popović, “Inicijativa za oslobođenje” upoznala je nadležne u Srbiji kakve bi bile posledice izručenja Piroglua Turskoj.

Izvor:N1

Ne propustite