Trideset godina od ubojstva načelnika koji nije želio rat Srba i Hrvata

Objavljeno:05.07.2022 - 21:55
A A A Times Arial

Foto: Vrginmost je najveće mjesto u Sisačko-moslavačkoj županiji, prema kojem se nekada nazivala sadašnja

Na tridesetu godišnjicu ubojstva načelnika Općine Vrginmost na Kordunu Dmitra Obradovića lider Srba u Hrvatskoj Milorad Pupovac poručio je kako je njegova sudbina primjer koliko zalaganje za mir može biti opasno.

Obradović je bio predsjednik gotovo stopostotno srpske općine Vrginmost, pedesetak kilometara od Zagreba, potvrđen na prvim višestranačkim izborima u Hrvatskoj 1990.godine.

Kada je Općina Vrginmost u 1991. godine okupacijom ušla u sastav samoproglašene Republike Srpske Krajine, Obradović se protivio ratnoj opciji i zalagao za dogovor Hrvata i Srba. Ubili su ga srpski ekstremisti 4. srpnja 1991. rafalnom paljbom iz zasjede.

“Na automobil koji je vozio iz zasjede je ispucano 36 metaka. Krajiška vlast za ubojstvo je optužila ‘hrvatske teroriste’, ali je brzo bilo jasno da su to učinili ekstremisti iz srpskih redova koji miru nisu htjeli dati šansu”, napisao je na društvenim mrežama saborski zastupnik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Boris Milošević.

Ubice Dmitra Obradovića nikada nisu pronađene. Trideset godina kasnije predstavnici srpske zajednice položili su cvijeće na njegov grob.

Predsjednik SDSS-a i Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac za Radio Slobodna Europa (RSE) kaže da je Obradović bio “čovjek koji se odupirao ratu, ratnim politikama i ratnim ciljevima, i koji je smatrao da je neophodno da se hrvatski i srpski politički ciljevi ostvaruju mirnim putem i sporazumijevanjem”.

“Zbog takvih svoiih stavova on se izlagao visokom riziku, koji je na kraju završio njegovom likvidacijom”, navodi Pupovac.

Opširnije na portalu RSE-a.