REDOVNO VAM SE NA KOŽI OCRTAVA UDUBLJENJE OD ČARAPA? Može biti znak ozbiljne bolesti, obavezno se obratite doktoru!

Porodica i zdravlje
REDOVNO VAM SE NA KOŽI OCRTAVA UDUBLJENJE OD ČARAPA? Može biti znak ozbiljne bolesti, obavezno se obratite doktoru!
Natečena stopala i gležnjevi su sasvim normalna pojava tokom velikih vrućina, ali ako imate ovaj problem stalno, nije dobar znak


Natečena stopala i gležnjevi su sasvim normalna pojava tokom velikih vrućina, ali ako imate ovaj problem stalno, nije dobar znak.

Ako ste primijetili da vam se na nogama u predelu oko zglobava, pojavljuju udubljenje od šavova na čarapama, to možda može da bude bezazleno jer je normalno tokom ljetnjih dana, ali i simotom ozbiljne bolesti i problema.

Stručnjaci su upozorili da su jako otečene noge, znak nekih srčanih problema i jako loše cirkulacije.

-Bolesti srca i poremećaj cirkulacije uzrokuju četvrtinu svih smrtnih slučajeva u Britaniji, što je više od 160.000 smrtnih slučajeva svake godine. Prosječno se u zemlji zabilježi 460 smrtnih ishoda svakog dana ili jedan svaka tri  minuta - saopštila je Britanska fondacija za srce, a prenosi Daily record.

- Ukoliko primijetite liniju na zglobu poslije skidanja čarape sa noge, to je jasan pokazatelj koji nikako ne smijete da ignorišete - prenosi Mirror.

- Kada srce ne radi kako bi trebalo, tečnost iz krvnih sudova može da procuri u okolna tkiva. Noge i gležnjevi su najčešća mjesta gdje okolna tečnost procuri i to zbog samog procesa gravitacije.

Ipak, ne mora da znači da većina ljudi koji imaju periferni edem obavezno imaju i srčane bolesti. Međutim, to je najčešći pokazatelj ozbiljnijih srčanih problema - navode kardiovaskularni stručnjaci.

Medicinski termin za problem koji nastaje usljed prekomjernog zadržavanja vode u nogama i stopalima jeste periferni edem.

 - Uporni problemi sa edemom mogu pak da budu i znak da vaše srce ne funkcioniše kako treba. Ozbiljniji uzrok perifernog edema je kongestivna srčana insuficijencija, stanje u kojem je vaše srce preslabo da bi efikasno pumpalo krv. Do srčane insuficijencije, ili slabosti srca, dolazi usljed poremećaja srčane funkcije.

Srčani mišić više nije u stanju da normalno pumpa krv kroz organizam. Određenja stanja poput koronarne bolesti ili visokog pritiska postepeno slabe srce, pa ono više nije u stanju da zadovolji potrebe organizma za kiseonikom. Srčana slabost je ozbiljno stanje koje u većini slučajeva zahtjeva doživotno liječenje - upozoravaju stručnjaci.

Najčešći simptomi srčane slabosti

Nedostatak vazduha i otežano disanje
Škripanje u grudima
Uporni kašalj koji se pogoršava noću, tokom spavanja
Umor i slabost
Pospanost
Oticanje nogu, članaka ili stopala
Naduven stomak
Povećanje ili gubitak težine
Konfuzija i nedostatak koncetracije
Brz i nepravilan rad srca
Povećana potreba za mokrenjem, pogotovo noću
Bol u grudima

Ukoliko ste zabrinuti zbog otoka na nogama i gležnjevima koji se ne smanjuju, obavezno posjetite svog ljekara koji će vas uputiti na dalje analize.

Ne propustite