Neke mjere koje bi “svakog mjeseca bh. građanima ostavile viška 100 KM”, ali…

Vijesti
Neke mjere koje bi “svakog mjeseca bh. građanima ostavile viška 100 KM”, ali…
Novi cjenovnici skoro svako jutro osvanu na benzinskim pumpama, u restoranima, prodavnicama... Ekonomista Zoran Pavlović upozorava da situacija izmiče kontroli.

Novi cjenovnici skoro svako jutro osvanu na benzinskim pumpama, u restoranima, prodavnicama... Ekonomista Zoran Pavlović upozorava da situacija izmiče kontroli.

“Situacija je takva da moramo biti zabrinuti”, govori ekonomski stručnjak za N1, podsjećajući da je kriza nastupila izvana, no apsolutnom nezainteresovanošću bh. vlasti pretvara se u prijetnju po gašenje domaće proizvodnje.

“Koalicija SDA-SNSD-HDZ uopšte ne prepoznaje opasnost u oktobarskim izborima. Protesti su već počeli da se javljaju, fragmentalno, ali gotovo svake sedmice. Mislim da će socijalna situacija u kojoj se nalaze bh. domaćinstva rezultirati neminovnim otporom. Kad u septembru ne budete imali djeci za knjige ili ogrijev – bojim se da će neko to morati da plati”, naglašava Pavlović koji se za N1 javio iz Banjaluke, gdje je, podsjetimo, aktualan protest prijevoznika.

Dok je, prema riječima pojedinih stručnjaka BiH od poreza do sada prikupila milijardu KM viška, različitim strukturama građana se, u oba entiteta, najavljuje jednokratna pomoć od 100 KM.Za Pavlovića je to još jedan dokaz više o tome “koliko su vladajući izgubili kontakt sa ljudima”.

“Što je bijeda veća – to je glas jeftiniji, to im je već navika”, govori Pavlović.

U većoj bijedi će, nastavlja on, i oni zaposleni u javnom sektoru, a koji se inače smatraju glavnom glasačkom motorikom za one na vlasti, biti još više zaplašeni gubitkom radnih mjesta.

“Ta vojska će odraditi posao za izbore”, najavljuje Pavlović.

Najveći problem, po njegovom mišljenju je, to što opozicija nema dovoljno oštar stav prema pomenutim ponašanjima, kao i to što ne stavljaju građanima doznanja da se samo protestima nešto može uraditi.

Distribucija novca pojedinim kategorijama je, navodi Pavlović, samo predizborni trik.

“U Upravi za indirektno oporezivanje prikupljeno je 736 miliona KM više nego prethodne godine. Od toga će distribuirati 50 ili 60 miliona u FBiH, a 40 miliona u RS. To je toliko vrijeđanje zdrave pameti i ljudi da je to amoralno”, zaključio je Pavlović.

Podsjetimo, susjedne zemlje prisegnule su za drugačijim mjerama. Tako pojedine države građnima pomažu ukidanjem akciza na gorivo ili smanjenjem PDV-a na osnovne životne namirnice.

Sagovornik N1 poručuje kako su upravo to potezi koji bi bh. porodicama omogućili stotinu KM viška svaki mjesec, no ne i političarima priliku da ističu kako su bilo kome dodijelili pomoć.

S tim u vezi, naglašava kako, suprotno pojedinim tvrdnjama, ukidanje akciza na gorivo uopšte nije komplikovan proces, podsjećajući da je i njihovo poskupljenje uvedeno upravo “preko noći”.

Ne propustite