UŠTEDITE NA RAČUNU ZA STRUJU: Bez uključivanja klime rashladite kuću uz pomoć 5 moćnih trikova

Praktična žena
UŠTEDITE NA RAČUNU ZA STRUJU: Bez uključivanja klime rashladite kuću uz pomoć  5 moćnih trikova
So snižava nivo temperature na kojoj se voda smrzava, pa dobijate super ledenu flašicu leda.

So snižava nivo temperature na kojoj se voda smrzava, pa dobijate super ledenu flašicu leda.

Talas vrelih dana u julu se nastavlja, a čak i oni koji imaju klima uređaje u svom domu gledaju na koji način mogu da ih što manje uključuju, jer računi za struju uskoro stižu.

Iako je klima uređaj postao gotovo obavezan dio svakog životnog prostora, mnogi muku muče sa visokim računima za električnu energiju, pa nije loše znati kako se stan ili kuća mogu rashladiti bez uključivanja klima uređaja.

Ukoliko uopšte nemate klimu u svom domu ovo su savjeti koji vam mogu olakšati boravak u zatvorenom prostoru tokom paklenih ljetnjih dana.

Prozore i vrata držite zatvorenim

Prvi i osnovni savjet je da što više sunčevog svijetla i toplote zadržimo van stana i to tako što ćemo tokom dana držati prozore zatvorenim, uz obavezno spuštanje roletni.

Za rashlađivanje koristite ventilator i zaleđene flašice sa vodom

Rano ujutru otvorite prozore da se vazduh provjetri, a potom kada ih zatvorite uključite ventilator. Od velike koristi tokom velikih vrućina mogu da budu i flašice sa zaleđenom vodom u koju ćete dodati po dvije-tri kašičice soli.

Zamrznite ih tokom noći pa stavite ispred ventilatora. Efekat je nevjerovatan. So snižava nivo temperature na kojoj se voda smrzava, pa dobijate super ledenu flašicu leda.

Zamračite prostorije

Prozore tokom najtoplijeg dela dana treba držati zatvorenim i sa spuštenim roletnama. Takođe, savjetuje se da se na prozore stave bijeli ili svijetli zastori jer se na taj način odbija svijetlost.

Isključite sve električne aparate koje ne koristiti

Električni aparati emituju toplotu koja dodatno može da zagrije vaš životni prostor. Što manje električnih aparata imate u prostoriji to će ona biti hladnija i prijatnija za duži boravak. Isto je i sa rasvijetom.

Oplemenite prostor sobnim cvijećem

Sobno cvijeće neće pomoći da se rashladi prostorija u kojoj boravite, ali je veoma bitno pošto proizvodi kiseonik, uklanja neprijatne mirise, pa će vazduh biti čistiji.

Ne propustite