SAVRŠEN NAPITAK KOJI REGULIŠE PROBAVU I ZATVOR: Potrebne su samo dvije jednostavne namirnice koje svi imamo! (RECEPT)

Objavljeno:04.07.2022 - 16:35
A A A Times Arial

Foto: Shutterstock

Vrlo jednostavan napitak zbog koga će Vam Vaša crijeva biti zahvalna!

Bilo da imate problem sa zatvorom ili viškom kilograma, ovaj napitak će Vam pomoći. Tik Tok je preplavljen video zapisima poznatih blogerki koje koriste ovaj napitak i koje tvrde kako im pomaže.

Sve što je potrebno jeste da pomiješate čašu vode sa dvije kašike čia sjemenki i malo limunovog soka, te ostaviti da odstoji pet minuta.Mnogi tvrde da je ovaj napitak čaroban, a među konzumentima su i dijabetičari.

Vrlo je poznato da vlakna pozitivno utiču na rad crijeva, te da su neophodna za njihovo pravilno funkcionisanje. Čia sjemenke su odličan izvor vlakana, pa će u kombinaciji sa vodom i limunom učiniti čudo za organizam.

Također, podsjećamo da prevelika doza vlakana može izazvati kontraefekat, pa bi bilo poželjno da ne pretjerujete sa konzumiranjem ovog napitka.

"Za optimalno varenje je važno da crijevima obezbjedimo dovoljno vlakana, oko 30 grama dnevno je idealno, ali mnogi unesu tek pola ove količine. Čia je bogata vlaknima, većinski nerastvorljivim, pa otuda ovaj napitak sa čia sjemenkama, vodom i limunom može da pomogne", rekla je nutricionistkinja Lola Bigs.

Ona je takođe dodala da je važno ne povećavati naglo količinu vlakana u ishrani jer to može da da uznemiri stomak.

Dakle, koristite ovaj napitak polako i umjereno i nećete pogriješiti!

stil.rs